Nevenwerkzaamheden

Heeft u naast uw functie als ambtenaar nog andere werkzaamheden die kunnen leiden tot een verstrengeling of botsing van belangen? Dan moet u deze nevenwerkzaamheden melden bij uw werkgever.

Nevenwerkzaamheden zijn alle werkzaamheden die u verricht naast uw eigen functie en die daarvan losstaan. Of u daar nu wel of geen vergoeding voor ontvangt, er veel of weinig tijd aan kwijt bent of dat u de werkzaamheden vaak of incidenteel uitvoert: in alle gevallen is er sprake van nevenwerkzaamheden.
Voorbeeld: een incidentele klus als het schrijven van een artikel of het spreken op een commercieel congres kan een nevenwerkzaamheid zijn, maar ook het hebben van een eigen onderneming.

Elders aan de slag

Wilt u naast uw functie nevenwerkzaamheden verrichten of als ZZP’er aan de slag? Dat mag, zolang de werkzaamheden niet leiden tot mogelijke verstrengeling of botsing van belangen. U kunt de werkzaamheden binnen of buiten werktijd uitvoeren. Uiteraard neemt u voor het verrichten van nevenwerkzaamheden tijdens werktijd verlof op. U beoordeelt steeds zelf of uw nevenwerkzaamheden te verenigen zijn met uw actuele werk. De vergoeding voor uw nevenwerkzaamheden mag u zelf houden, tenzij u hierover een andere afspraak met uw werkgever heeft gemaakt.

Meldplicht

U bent verplicht om nevenwerkzaamheden te melden die de belangen van uw functie of organisatie kunnen raken. Hiervan is in ieder geval sprake in de volgende situaties:

  • Uw nevenfunctie vertoont overeenkomsten met uw ambtelijke functie en werkterrein.
  • U heeft voor uw nevenwerkzaamheden te maken met dezelfde personen, bedrijven en instanties als in uw ambtelijke functie.
  • U heeft door uw ambtelijke functie de nevenwerkzaamheden verkregen.
  • U maakt in uw nevenfunctie gebruik van of heeft voordeel van kennis of vaardigheden die u in uw ambtelijke functie heeft opgedaan.
  • De organisatie of persoon voor wie u de nevenwerkzaamheden verricht, heeft mogelijk een twijfelachtige reputatie.
  • De nevenfunctie kost u zo veel tijd en energie dat uw ambtelijke functie eronder kan lijden.

Let op! De verplichting om nevenwerkzaamheden te melden blijft ook na uw indiensttreding bestaan.

Als u twijfelt of u een nevenwerkzaamheid moet melden, kunt u dit het beste met uw manager bespreken. Als de nevenwerkzaamheid niet te verenigen blijkt met uw actuele werk, kan uw manager een verbod opleggen. Ook kunnen nadere werkafspraken worden gemaakt. Bijvoorbeeld het tijdelijk aanpassen van uw takenpakket of een tijdelijke functiewisseling met een collega. Zie ook het onderwerp Kwetsbare functies.
Is dat niet mogelijk, dan kan uw manager u opdragen om uw bijbaan te beëindigen. Bent u het hiermee niet eens? Dan kunt u daarop reageren. Als u ondanks een verbod de nevenwerkzaamheden toch verricht, kan uw werkgever kan dan een straf opleggen.

Vakbondsactiviteiten

Uw vakbondsactiviteiten gelden soms ook als nevenactiviteiten. Uw werkgever kan u hiervoor verlof verlenen. Zie het onderwerp Verlof voor vakbondsactiviteiten.

Politieke functies

Als u naast uw werk een politieke functie uitoefent, moet u deze nevenfunctie melden bij uw werkgever. Zie het onderwerp Vervullen van een politieke functie.

Openbaarmaking nevenwerkzaamheden topmanagers

Ministeries maken de gemelde nevenwerkzaamheden van topmanagers openbaar. Zie het onderwerp Algemene bestuursdienst.

Aanvragen

Aan- of afmelden van uw nevenwerkzaamheden regelt u in het P-Direktportaal.