Leren en ontwikkelen
Door middel van leren en ontwikkelen werk je aan je inzetbaarheid binnen en buiten het Rijk. Leer- en ontwikkelmogelijkheden zijn er voor alle medewerkers van het Rijk.
Door middel van leren en ontwikkelen werk je aan je inzetbaarheid binnen en buiten het Rijk. Leer- en ontwikkelmogelijkheden zijn er voor alle medewerkers van het Rijk.
Leren en ontwikkelen begint met het goed vaststellen van de ontwikkelvragen. Deze kunnen door jou zelf geformuleerd en gemotiveerd worden. Het kan zinvol zijn om hier je omgeving bij te betrekken. Vervolgens kan gekeken worden naar welke leervorm het beste bij jou en je ontwikkelvraagstuk past. Leren op het werk en leren van elkaar zijn hierbij belangrijke leervormen. Je kunt op verschillende manieren ondersteund worden bij het bepalen van de leervragen en keuze voor leervormen.
Vanaf 2025 is gestart met de implementatie van het Rijksbrede Leermanagementsysteem (LMS). In 2027 moet deze uitrol compleet zijn. Met uitzondering van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie doen alle ministeries mee. Met het rijksbrede LMS wordt het makkelijker om kennis op te doen, vaardigheden te leren of je talenten te verdiepen. Via jouw organisatie word je geïnformeerd wanneer je terecht kunt bij jouw nieuwe leeromgeving.
In het Strategisch Personeelsbeleid Rijk 2025 is opgenomen dat de verantwoordelijkheid voor leren en ontwikkelen in eerste instantie bij de medewerker zelf ligt. De werkgever Rijk zorgt voor de juiste randvoorwaarden en biedt onder meer financiële en organisatorische ondersteuning. Dit is vastgelegd in de CAO. Informeer bij je leidinggevende en/of HR-adviseur wat dit precies voor jou binnen je organisatieonderdeel betekent.