Eindafrekening bij ontslag

IKB budget, IKB-spaarverlof, IKB-uren en vakantie-uren

Kort nadat je de sector Rijk verlaat, vindt er een eindafrekening van je dienstverband plaats. Je krijgt je niet uitbetaalde IKB-budget en je niet opgenomen IKB-spaarverlof uitbetaald.

Voor je IKB-budget geldt dat je dit krijgt uitbetaald over het aantal maanden dat je dit hebt opgebouwd. Als het ontslag vóór de maandafsluiting van de ontslagmaand verwerkt is, vindt de eindafrekening plaats in de maand waarin het ontslag valt. Is dit niet het geval, dan volgt de eindafrekening in de daaropvolgende maand.

De afrekening geldt ook voor je resterende IKB-uren en niet opgenomen vakantie-uren. Deze uren worden berekend op basis van het deel van het jaar dat je in dienst bent geweest.  Aan het aantal uren is geen maximum verbonden. Ga je ergens anders aan de slag binnen de sector Rijk? Dan neem je je IKB- en vakantie-uren mee.

Ga je ergens anders aan de slag binnen het Rijk? Dan neem je je vakantie-uren mee.

Te veel vakantie-uren opgenomen

Heb je meer wettelijke vakantie-uren opgenomen dan je hebt opgebouwd? Dan wordt een bedrag in rekening gebracht voor deze te veel opgenomen uren. Te veel genoten vakantie-uren worden niet verrekend met een eventueel tegoed aan compensatie-uren.

Waarde vakantie-uren

Voor de wettelijke vakantie-uren geldt het maandinkomen per uur.

Het salarissysteem verrekent automatisch de uren bij ontslag.  

Het salarissysteem houdt bij de waarde van de wettelijke vakantie-uren rekening met verschillende factoren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • de ontslagdatum
  • deelname PAS-regeling
  • incidentele Toelagen Onregelmatige Diensten (TOD)
  • vaste Toelagen Onregelmatige Diensten (TOD)
  • korting langdurig verzuim
  • toelage bezwarende werkomstandigheden
  • 30% regeling buitenlander
  • aflopende toelage ORD
  • Van Werk naar Werkbeleid (VWNW)
  • vergadergebonden toeslag art. 2.

Gemiddelde over referentieperiode van 12 maanden

Heb je een of meer variabele toelage(n)? Dan wordt bij de eindafrekening voor de waarde van je vakantie-uren, IKB-uren en IKB-spaarverlofuren uitgegaan van de vervangende toelage. Vanaf 1 januari 2024 geldt voor het berekenen van de vervangende toelage een referentieperiode van 12 maanden. Deze telt tot de maand voorafgaand aan de ontslagdatum.

Waarde IKB-Spaarverlofuren en IKB-Gekregen uren

IKB-uren

Met ingang van 1 januari 2023 is de waarde van IKB-Spaarverlof- en IKB-Gekregen uren hetzelfde als je maandinkomen per uur.

Loonheffing

Over de verrekening van de wettelijke vakantie-uren, uren IKB-en Spaarverlof IKB betaal je loonheffing.