Veelgestelde vragen over de afwikkeling van ontslag

Vragen van medewerkers

Hoe neem ik ontslag?

In je P-Direktportaal vul je het ontslagformulier in. Je vindt dit formulier onder Loopbaan en ontwikkeling > Ontslag (beëindigen dienstverband). Hier klik je op de knop Aanvragen.

Vul als ontslagdatum de eerste dag in dat je geen dienstverband meer hebt.

Voorbeeld: Je laatste werkdag is 31 maart. Je ontslagdatum is dan '1 april'.

Hoe zie ik hoeveel verlof ik nog over heb tot de ontslagdatum?

Wil je dit weten voordat je echt het ontslag aanvraagt? Het ontslagformulier in je P-Direktportaal toont in een overzicht:

  • op hoeveel verlofuren je recht hebt tot je ontslagdatum;
  • je geregistreerde verlofuren;
  • hoeveel verlofuren je nog kunt opnemen;
  • of je teveel verlofuren hebt opgenomen.

Je hoeft niet het ontslagformulier te versturen om inzicht te krijgen in bovenstaande zaken.
Heb je teveel verlofuren opgenomen? Voor verlof dat je al hebt opgenomen, kun je de verlofsoort nog wijzigen naar een verlofsoort waarvoor je nog voldoende tegoed hebt. Heb je geen toegang tot het P-Direktportaal? Neem dan contact op met P-Direkt. P-Direkt berekent hoeveel uren verlof je nog hebt tot je geplande ontslagdatum.

Hoe worden mijn vakantie-uren uitbetaald als ik vertrek bij de rijksoverheid?

Je krijgt hiervoor een eindafrekening van P-Direkt. Dat gebeurt in de maand na je ontslag. Heb je te veel of te weinig vakantie-uren opgenomen? Dan verrekent P-Direkt deze uren.

Wat gebeurt er als ik meer vakantie-uren heb opgenomen dan ik heb opgebouwd?

Dan betaal je de te veel opgenomen vakantie-uren terug. Dit gaat vanzelf met de eindafrekening. P-Direkt verrekent te veel opgenomen vakantie-uren niet met andere uren die je tegoed hebt, bijvoorbeeld compensatie-uren of PAS-uren.

Wanneer krijg ik mijn opgebouwde IKB-budget uitbetaald?

Je krijgt de rest van je IKB-budget uitbetaald bij je eindafrekening. Dit gebeurt in de maand na je ontslag.

Ik wil niet dat P-Direkt na mijn ontslag mijn IKB-budget gebruikt voor de aanvullende vergoeding woon-werkverkeer. Hoe regel ik dat?

In de maand na je ontslag betaalt P-Direkt de aanvullende belastingvrije vergoeding voor het woon-werkverkeer automatisch uit. Wil je dat niet? Vul dan het formulier ‘IKB afzien aanvullende vergoeding woon-werkverkeer’ in. Je vindt dit formulier in het P-Direktportaal onder Financiën en salaris > Individueel Keuze Budget.

Ik werk bij de Rechterlijke Macht. Wanneer krijg ik mijn vakantie- en eindejaarsuitkering uitbetaald als ik ontslag neem?

Je krijgt je vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering uitbetaald bij de eindafrekening. Dit gebeurt in de maand na je ontslag.

Wat gebeurt er als er bij de eindafrekening een schuld overblijft en geen tegoed?

P-Direkt houdt bij de eindafrekening verschillende bedragen in. Bijvoorbeeld ook voor ouderschapsverlof of studiekosten. Deze bedragen kunnen hoger zijn dan het bedrag dat je anders nog tegoed zou hebben. Er ontstaat dan een schuld.

Je krijgt hiervoor 2 keer een negatieve salarisstrook. Daarmee hoef je niets te doen. Na 2 maanden draagt P-Direkt de schuld over aan je eigen organisatie. Je organisatie stuurt je dan een brief. Daarin lees je hoeveel je moet betalen en op welk rekeningnummer.

Kan ik verlofuren laten verrekenen met een negatieve salarisstrook?

Ja. Het kan zijn dat P-Direkt dit binnen 2 maanden na je ontslag vanzelf al doet. Daarover krijg je dan bericht. Gebeurt dit niet? Na deze 2 maanden bepaalt je eigen organisatie wat er moet gebeuren. Overleg dan dus binnen je organisatie hoe je verlofuren verrekent.

Hoe geef ik door dat ik mijn studie niet hoef terug te betalen?

Heb je een studie gevolgd? Dan hoef je dat bij je ontslag niet zelf aan te geven. Je manager beoordeelt je ontslagaanvraag en beslist of je de studie helemaal, voor een deel of niet moet terugbetalen.

Wat zijn de gevolgen van ontslag voor mijn ouderschapsverlof?

Vertrek je tijdens je ouderschapsverlof, of binnen een jaar na afloop ervan? Dan berekent P-Direkt hoeveel je moet terugbetalen. Dit bedrag komt in je ontslagformulier te staan. Je manager beslist of je dit bedrag helemaal, voor een deel of niet moet terugbetalen. Moet je terugbetalen? Dan verrekent P-Direkt dit met je eindafrekening. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Hoe trek ik mijn ontslag in of wijzig ik de datum of reden?

Je kunt je ontslag niet zelf intrekken. Je kunt ook niet zelf de ontslagdatum of de reden voor ontslag wijzigen.

In het P-Direktportaal kun je een aanvraag doen om je ontslag te laten intrekken. P-Direkt trekt je ontslag in en stuurt je hierover een e-mail. Daarna kun je zelf weer je ontslag invoeren in het P-Direktportaal.

Waarom heb ik geen ontslagbrief gekregen?

Neem hierover contact op met de contactpersoon van je eigen organisatie. Jouw organisatie moet jou je ontslagbrief sturen. Bij ontslag op eigen verzoek is deze brief van P-Direkt, maar komt hij per e-mail via de contactpersoon van je organisatie.

Ben je medewerker van I&W? Dan krijg je je ontslagbrief op je huisadres. Heb je de brief niet gekregen? Neem dan contact op met P-Direkt.

Wat kan ik doen als mijn vraag hier niet bij staat?

Kijk op de pagina Afwikkelen van ontslag of Ontslag nemen. Daar vind je ook extra informatie van je organisatie. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met P-Direkt.

Vragen van managers

Hoe beëindig ik het dienstverband van een medewerker?

Medewerkers beëindigen meestal zelf hun dienstverband in het P-Direktportaal. Nemen ze niet zelf ontslag, of kunnen ze niet meer zelf hun ontslag indienen? Dan kun je kiezen:

  • Je beëindigt zelf het dienstverband voor je medewerker in het P-Direktportaal. Selecteer de medewerker uit de lijst ‘Mijn medewerkers’. Klik onder het kopje ‘Einde dienstverband’ op de tegel ‘Ontslag (beëindigen dienstverband)’ en op de knop ‘Zelf doen’.
    Na akkoord wordt een ontslag zonder financiële gevolgen automatisch verwerkt. Zijn er financiële gevolgen? Dan gaat de aanvraag eerst naar P-Direkt. Daarna krijg jij de ontslagaanvraag opnieuw ter goedkeuring. Na dat akkoord wordt het ontslag automatisch verwerkt.
  • Geef het ontslag van je medewerker telefonisch door aan P-Direkt. P-Direkt zet dan een ontslagtaak voor je klaar in je takenlijst. Na je akkoord wordt het ontslag automatisch verwerkt.

Wanneer krijg ik de taak ‘Beëindigen dienstverband’?

Je krijgt deze taak in de volgende 3 gevallen:

  • Je medewerker heeft zelf het ontslag ingediend in het P-Direktportaal.
  • Je hebt (of namens jou heeft iemand) de opdracht voor het ontslag van je medewerker telefonisch aan P-Direkt doorgegeven.
  • Het tijdelijk dienstverband eindigt van rechtswege.

Hoe trek ik het ontslag van een medewerker in?

Je kunt niet zelf het ontslag van je medewerker intrekken. Wel kun je in het P-Direktportaal aan P-Direkt vragen het ontslag in te trekken. P-Direkt trekt het ontslag in en zet, afhankelijk van de situatie, een nieuwe ontslagtaak of een taak ‘Wijzigen aanstellingsgegevens’ voor je klaar in je takenlijst. Na je akkoord verwerkt P-Direkt deze opdracht.

Hoe wijzig ik de ontslagdatum of ontslagreden van een medewerker?

Staat het ontslagformulier nog in je takenlijst? Dan krijg je de vraag of de opgegeven ontslagdatum en de reden van ontslag kloppen. Kies hier ‘Nee’ en geef in het veld ‘Opmerkingen’ de juiste datum of reden op. Stuur het formulier weer terug naar P-Direkt. P-Direkt stelt opnieuw de eindafrekening op.

Is het ontslag inmiddels verwerkt? Vraag in het P-Direktportaal aan P-Direkt om het ontslag te verwijderen. Ga hiervoor in je portaal naar ‘Al mijn taken’. Kies het ontslag van de medewerker en volg de stappen. Je kunt dan P-Direkt opdracht geven het ontslag te verwijderen.

Hoe regel ik een betaling voor een medewerker die uit dienst is?

Is je medewerker dit jaar of vorig jaar uit dienst gegaan? Geef je opdracht dan aan P-Direkt door via het contactformulier in het P-Direktportaal. P-Direkt zet een taak ‘Nabetaling/inhouding na ontslag’ voor je klaar in je takenlijst. Na je akkoord verwerken we je opdracht.

Is je medewerker eerder dan vorig jaar uit dienst gegaan? Geef dan P-Direkt de opdracht een nieuwe (postactieve) aanstelling aan te maken. Vul daarvoor het contactformulier in het P-Direktportaal in. Voeg als bijlage de ‘Checklist VPM (doorbetaling maandinkomen na ontslag)’ toe.

Op basis van een vaststellingsovereenkomst mag P-Direkt verlofuren bij ontslag niet uitbetalen. Hoe geef ik dat door?

Vraag via het contactformulier in het P-Direktportaal aan P-Direkt de uren niet uit te betalen. Wij zetten dan de taak ‘Nabetaling/inhouding na ontslag’ voor je klaar in je takenlijst. Na je akkoord verwerken wij je aanvraag.

Ik vervang een manager die uit dienst is. Wat doe ik met de taken in zijn of haar takenlijst?

Neem contact op met P-Direkt. Geef door bij welke manager (gebruikersnaam) de taak staat en naar welke manager (gebruikersnaam) P-Direkt de taak moet overzetten.