Externe contacten en privérelaties

Als rijksambtenaar heeft u waarschijnlijk allerlei externe contacten. Met deskundigen op uw vakgebied bijvoorbeeld of met collega’s van andere overheidsorganisaties. Maar ook met contactpersonen van bedrijven. Hierdoor houdt u onder meer uw vakkennis op peil en blijft u op de hoogte van relevante ontwikkelingen.

U vertegenwoordigt de Nederlandse overheid. En dus wordt van u verwacht dat u zich bij alle externe contacten gedraagt ‘zoals het een goed ambtenaar betaamt’. Wat betekent dat? Bijvoorbeeld dat u ervoor zorgt dat vertrouwelijke informatie ook vertrouwelijk blijft. En dat u geen geschenken aanneemt als dit niet is toegestaan.

Contact met kamerleden

Als ambtenaar heeft u een geheimhoudingsplicht.Deze geheimhoudingsplicht geldt ook ten opzichte van leden van de Staten-Generaal. Als een Kamerlid in contact wil komen met een ambtenaar, dan beslist de minister hierover. Zie de circulaire Aanwijzingen externe contacten rijksambtenaren. Voor een parlementaire enquête geldt een specifieke regeling.

Ongewenste privécontacten

Ook in uw privéleven moet u zich zodanig gedragen dat u als ambtenaar het vertrouwen en het imago van uw overheidswerkgever niet schaadt. Uw werkgever mag u hierop aanspreken, ook al vinden de contacten plaats in de privésfeer.

Ongewenste situaties zijn bijvoorbeeld:

  • U bent lid van een motorclub waarvan meerdere leden strafbare feiten hebben begaan.
  • U behoort tot de harde kern van een groep hooligans van een voetbalclub of u onderhoudt hier nauw contact mee.
  • U behoort tot een kraakbeweging.

Zie voor meer informatie de circulaire: Ongewenste privécontacten rijksambtenaren

Bijzondere functies

Heeft u een functie die bijzondere eisen stelt aan uw integriteit? Dan moet u zich ook in uw privéleven zodanig gedragen dat de veiligheid en het belang van de staat niet in het geding komen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u geen relaties mag onderhouden met personen uit een crimineel milieu en geen lid bent of steun verleent aan activiteiten of organisaties die de democratie en staat in gevaar brengen. Hierover moet u altijd open zijn naar uw werkgever.

Houdt u zich niet aan deze normen? Dan kan uw werkgever ordemaatregelen nemen of u een straf opleggen.