Ontslag krijgen

Uw werkgever mag u niet zomaar ontslaan. Hij moet daar een goede reden voor hebben en zich houden aan de regels uit het ontslagrecht. Ook moet uw werkgever eerst proberen u te herplaatsen.

Uw werkgever zal u alleen ontslaan als daar een goede reden (redelijke grond) voor is. In sommige situaties kan uw werkgever u niet ontslaan.

Ontslag bij pensioengerechtigde leeftijd

Bereikt u de AOW-leeftijd? Uw dienstverband stopt dan. Wilt u doorwerken? Dan moet u hiervoor toestemming hebben van uw werkgever.

Ontslag tijdens proeftijd

Tijdens de proeftijd mag uw werkgever u ontslaan. Uw arbeidsovereenkomst eindigt dan onmiddellijk. De werkgever hoeft niet te kijken of u binnen de organisatie kan worden herplaatst.

Herplaatsing vóórdat de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd

Uw werkgever mag uw alleen dienstverband opzeggen als het niet mogelijk is dat u binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing op een andere passende functie wordt herplaatst.

Ontslagprocedure

De ontslagprocedure hangt af van de reden van het ontslag. Uw werkgever kan een keuze maken uit verschillende ontslagprocedures:

  • Ontslag met wederzijds goedvinden door middel van een vaststellingsovereenkomst
  • Opzeggen van het dienstverband waarmee u als werknemer instemt
  • Opzeggen na het verkrijgen van een ontslagvergunning van UWV bij ontslag door langdurige ziekte. Keurt UWV de ontslagaanvraag af? Dan kan uw werkgever een verzoek tot ontbinding doen via de kantonrechter .


Niet eens?
Bent u het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter over de opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst? Dan kunt u hoger beroep (en cassatie) instellen.

Werkloosheidsuitkering

Na uw ontslag beoordeelt UWV of u in aanmerking komt voor een werkloosheidsuitkering. Wordt u door uw schuld (verwijtbaar) werkloos? Dan krijgt u in principe geen WW-uitkering.

Meer informatie

Meer informatie over uw rechten en plichten rondom ontslag vindt u op Rijksoverheid.nl > Ontslag.

Wet- & regelgeving en cao

CAO Rijk: Einde dienstverband algemeen
Burgerlijk Wetboek Artikel 7:669 en verder
Werkloosheidswet (WW)