Proeftijd

In uw arbeidsovereenkomst is de lengte van de proeftijd schriftelijk vastgelegd. Een proeftijd is een soort kennismakingsperiode waarin u en uw werkgever de arbeidsovereenkomst direct kunnen opzeggen.

De maximale duur van de proeftijd hangt af van de duur van de arbeidsovereenkomst.

  • Maximaal 2 maanden bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor 2 jaar of langer;
  • Maximaal 1 maand bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst van meer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar. Of bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst zonder einddatum.

Let op!
Een proeftijd kan niet worden verlengd.
Een proeftijd is niet mogelijk als u bij het Rijk al eerder werkzaam bent geweest in dezelfde functie.

Zelf ontslag nemen tijdens proeftijd

U kunt ontslag nemen tijdens uw proeftijd. U hoeft zich in dit geval niet te houden aan een opzegtermijn.

Let op! Als u tijdens uw proeftijd zelf ontslag neemt, kunt u meestal geen WW-uitkering krijgen omdat u zelf verantwoordelijk bent voor uw werkloosheid.

Ontslag door uw werkgever tijdens proeftijd

Uw werkgever mag u tijdens de proeftijd ontslaan zonder hiervoor naar UWV of de kantonrechter te moeten gaan. Er geldt geen opzegtermijn. En er hoeft geen sprake te zijn van een van de redelijke gronden voor ontslag. Uw werkgever hoeft ook niet te kijken of hij u binnen de organisatie kan herplaatsen. Ontslag in de proeftijd is ook mogelijk als u ziek wordt. U krijgt geen langere proeftijd als u tijdens de proeftijd ziek wordt. Ontslaat uw werkgever u in de proeftijd terwijl u ziek bent? Dan heeft u mogelijk recht op een Ziektewetuitkering.

Reden opgeven ontslag tijdens proeftijd

Zegt u of uw werkgever de arbeidsovereenkomst binnen de proeftijd op? Dan moet degene die opzegt schriftelijk de reden daarvoor aangeven als de ander daar om vraagt.

Proeftijd opvolgende arbeidsovereenkomst

Is er na uw eerste arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd sprake van een opvolgende arbeidsovereenkomst? Dan mag in principe geen proeftijd worden afgesproken in het nieuwe opvolgende arbeidsovereenkomst.