Vergoeding verblijfskosten binnenlandse dienstreis

Maak je in opdracht van je werkgever een binnenlandse dienstreis? Dan krijg je naast de reiskostenvergoeding ook een vergoeding voor noodzakelijke verblijfkosten die je hebt gemaakt.

Verblijfskostenvergoeding

Maak je in opdracht van je werkgever een binnenlandse dienstreis? Dan krijg je naast de reiskostenvergoeding ook een vergoeding voor noodzakelijke verblijfkosten die je hebt gemaakt. Je dienstreis moet voldoen aan de volgende 2 voorwaarden:

 • de dienstreis duurt ten minste 4 uur en
 • de bestemming ligt in een andere gemeente of minstens 1 kilometer van je eigen werklocatie vandaan.

Soort kosten

Je kunt in 2024 voor de kosten van verblijf de volgende vergoedingen krijgen:

Soort kosten Bedrag in 2024 Was in 2023
Kleine uitgaven overdag € 6,64 € 6,34
Kleine uitgaven ’s avonds € 19,82 € 18,91
Logies € 142,10 € 143,97
Ontbijt € 13,88 € 14,06
Lunch € 20,32 € 19,06
Avondmaaltijd € 30,74 € 28,84

Soorten vergoedingen

Je kunt in 2024 voor de kosten van verblijf de volgende vergoedingen krijgen:

 • Heb je tijdens je reis kleine uitgaven gedaan, zoals een kop koffie op het station? Dan ontvang je de dagvergoeding.
 • De avondvergoeding is bedoeld voor een consumptie in de avonduren zoals een drankje.
 • Je ontvangt de avondvergoeding en de ontbijtvergoeding alleen als je overnacht tijdens de dienstreis.
 • Duurt jouw dienstreis meerdere dagen en nachten? Dan krijg je de volledige avondvergoeding alleen voor de eerste aaneengesloten 8 avonden. Voor de avonden daarna ontvang je de helft van de avondvergoeding.
 • Je ontvangt alleen een vergoeding voor de lunch als de tijd tussen 12.00 en 14.00 uur geheel binnen de duur van je dienstreis valt.
 • Je ontvangt alleen een vergoeding voor de avondmaaltijd als de tijd tussen 18.00 en 21.00 uur geheel binnen de duur van je dienstreis valt.

Je krijgt alleen een vergoeding voor de kosten van een ontbijt, lunch of de avondmaaltijd als je de kosten hebt gemaakt in een algemeen toegankelijke gelegenheid, die maaltijden en/of dranken ter consumptie aanbiedt. Je krijgt hiervoor dus geen vergoeding als je:

 • eet in een restaurant in het gebouw van de overheidsinstelling die je bezoekt.
 • eet in een restaurant in een gebouw waarin ook andere organisaties of bedrijven zijn gevestigd dan de overheidsinstelling die jij bezoekt.
 • in een van deze gelegenheden kunt eten maar daarvan geen gebruik maakt.
 • in een andere gelegenheid eet en je werkgever je maaltijd betaalt.

Je ontvangt ook geen vergoeding als de overheid zorgt voor een overnachting of maaltijden tijdens je dienstreis, tenzij je aannemelijk kunt maken dat je daarvan geen gebruik kon maken.

Let op! Over een deel van je verblijfskostenvergoeding betaal je  belasting.

Tijdelijk andere werklocatie

Ga je meer dan de helft van je gebruikelijke werkdagen tijdelijk op een andere werkplek werken? Is dat voor minstens 4 weken en ligt jouw tijdelijke werklocatie minimaal 1 kilometer van je 'oude' werklocatie? Dan heb je voor die dienstreizen recht op de reiskostenvergoeding zoals die geldt voor woon-werkverkeer. Je krijgt dan geen verblijfkostenvergoeding.

In bijzondere situaties kan je werkgever besluiten je toch de kilometervergoeding van € 0,09 of € 0,37 toe te kennen. Ook dan krijg je geen verblijfkostenvergoeding.

Vergoeding voor tijdelijke andere woonruimte

Als de reisafstand naar die andere werklocatie te groot is, kom je in aanmerking voor een vergoeding voor tijdelijke andere woonruimte. Voor de reistijd tussen je tijdelijke woonruimte en je tijdelijke andere werklocatie geldt de vergoeding voor woon-werkverkeer.