Binnenlandse dienstreis

Voor binnenlandse dienstreizen krijg je een vergoeding van je werkgever. Je kunt de reiskosten declareren. Daarnaast kun je een vergoeding krijgen voor eventuele verblijfskosten als de dienstreis aan de voorwaarden voldoet.

Dienstreis

Een dienstreis is een zakelijke reis die je maakt in opdracht van je manager. Je maakt een dienstreis naar een andere plek dan je dagelijkse werkplek (het gebouw of terrein waar je werkt). Dit is wat anders dan woon-werkverkeer.

Kies je er zelf voor om niet op je gebruikelijke werkplek, maar in een ander rijksgebouw te werken? Dan heb je recht op een vergoeding voor woon-werkverkeer.

Vergoeding reis- en verblijfkosten

Je reiskosten worden vergoed. Daarnaast kun je, als de dienstreis aan de voorwaarden voldoet, een vergoeding voor je verblijfkosten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een maaltijd of overnachting.

Reizen met eigen of dienstvervoer

Als je volgens je werkgever niet of niet praktisch met het openbaar vervoer kunt reizen, kun je gebruikmaken van eigen of dienstvervoer. Dat mag ook als je werkgever jou om bijzondere omstandigheden toestemming heeft gegeven om met eigen vervoer te reizen terwijl je de dienstreis wel praktisch met het openbaar vervoer kunt maken. Voor het gebruik van je eigen vervoermiddel krijg je een  vergoeding per kilometer.

Mobiliteitskaart

Voor binnenlandse dienstreizen maak je bij voorkeur gebruik van de mobiliteitskaart, de OV-chipkaart voor medewerkers van het Rijk. Je hebt dan zelf geen kosten voor het openbaar vervoer, maar kunt wel eventuele verblijfkosten declareren. Heb je geen mobiliteitskaart? Dan kun je achteraf de kosten voor het openbaar vervoer declareren.

Let op! Als je geen mobiliteitskaart hebt, biedt je werkgever vaak de mogelijkheid om tijdelijk een anonieme organisatiekaart te lenen. Vraag je werkgever naar de mogelijkheden hiervoor.

Belasting over reiskostenvergoeding

Je betaalt geen belasting over de vergoeding voor het gebruik van het openbaar vervoer. Je kilometervergoeding voor eigen vervoer wordt (boven een bepaald bedrag) wel belast.

Wet- & regelgeving en cao

CAO Rijk: Dienstreizen binnenland
Wet op de loonbelasting 1964
Circulaire: Verkeersboetes, 2008