Thuiswerkvergoeding

Werk je thuis? Dan heb je mogelijk recht op een thuiswerkvergoeding.

Hoe hoog is de thuiswerkvergoeding?

De thuiswerkvergoeding bedraagt € 2,35 netto (€2,15 in 2023) per thuisgewerkte dag. De hoogte van de vergoeding is niet afhankelijk van het aantal uren dat je die dag werkt.

Voorbeeld

Volgens jouw rooster werk je 4 uur per dag. Voor de dag dat je 4 uur thuiswerkt declareer je een thuiswerkvergoeding van € 2,35.

Wanneer heb je recht op een thuiswerkvergoeding?

Als je op een dag thuiswerkt heb je recht op een thuiswerkvergoeding. Op een dag dat je niet thuiswerkt, maar moet reizen voor je werk, worden voor deze dag uw reiskosten vergoed of maak je gebruik van het door de werkgever verstrekte vervoersbewijs of -middel. Werk je op een dag deels thuis en deels op kantoor, locatie of elders? Dan heb je voor die dag geen recht op een thuiswerkvergoeding. Omdat je die dag reist, heb je recht op een incidentele vergoeding van je reiskosten woon-werkverkeer of maak je een dienstreis. Maak je hiervoor gebruik van eigen vervoer? Dan declareer je de reiskosten via het P-Direktportaal. Maak je hiervoor gebruik van de Mobiliteitskaart Rijksoverheid? Dan hoef je niets te doen.

Voorbeeld 1
Je werkt vijf dagen per week. Je reist in januari 2 dagen per week met je eigen vervoer naar jouw werklocatie. De overige 3 werkdagen werkt je thuis. In februari declareer je via het P-Direktportaal (incidentele vergoeding woon-werkverkeer) de reiskosten die je hebt gemaakt op de dagen waarop u in januari naar je werklocatie hebt gereisd. Daarnaast vraag je voor de dagen waarop je in januari hebt thuisgewerkt een thuiswerkvergoeding. Declareer beide vergoedingen tegelijkertijd via P-Direktportaal > Financiën en salaris > Hybride werken > Vergoeding bij hybride werken.

Voorbeeld 2:
Je werkt in februari 10 dagen op je werklocatie. In die maand werk je daarnaast 5 dagen deels op je werklocatie en deels thuis. De overige werkdagen in februari werk je thuis. In maart declareer je jouw  reiskosten voor de 15 dagen waarop je in februari naar je werklocatie hebt gereisd met eigen vervoer. Voor de overige dagen waarop je in februari hebt thuisgewerkt vraag je een thuiswerkvergoeding aan. Declareer beide vergoedingen tegelijkertijd via P-Direktportaal > Financiën en salaris > Hybride werken > Vergoeding bij hybride werken.

Voorbeeld 3
Je werkt in augustus 14 dagen op je werklocatie. Hiervoor reis je met het openbaar vervoer en maak je gebruik van je Mobiliteitskaart Rijksoverheid. Op de overige werkdagen in augustus werk je thuis. In september vraag je voor de dagen waarop je in augustus hebt thuisgewerkt en geen gebruik hebt gemaakt van je Mobiliteitskaart Rijksoverheid een thuiswerkvergoeding aan via het P-Direktportaal.

Voorbeeld 4
Je reist in oktober 4 keer naar je werklocatie met eigen vervoer. Daarnaast maak je vier dienstreizen met je eigen vervoer. De overige werkdagen werk je thuis. In november declareer je via het P-Direktportaal je reiskosten voor woon-werkverkeer en dienstreizen voor de maand oktober. Tegelijkertijd vraag  je voor de overige werkdagen waarop je in oktober hebt thuisgewerkt een thuiswerkvergoeding aan via het P-Direktportaal.

Vaste reiskostenvergoeding

Krijg je een vaste vergoeding woon-werkverkeer en werk je thuis? Dan kun je geen thuiswerkvergoeding declareren. Zet daarvoor eerst je vaste reiskostenvergoeding stop. De dagen dat je reist declareer je een incidentele reiskostenvergoeding. Je declareert de vergoedingen tegelijkertijd via het P-Direktportaal > Financiën en salaris > Hybride werken > Vergoeding bij hybride werken.

Controle achteraf

Je leidinggevende controleert voor of na de uitbetaling of je recht hebt op een thuiswerkvergoeding of een reiskostenvergoeding. Twijfel je op welke vergoeding je aanspraak hebt? Bespreek dit dan eerst met je leidinggevende. Zo voorkom je dat je achteraf geld moet terugbetalen.

Verlof, vakantie of ziekte

Werk je in het geheel niet door verlof, vakantie of ziekte? Dan krijg je voor die dag geen thuiswerkvergoeding. Werk je op een dag deels thuis en deels niet door verlof, vakantie of ziekte? Dan krijg je voor die dag wel een thuiswerkvergoeding.

Voorbeeld 1
Je werkt op een dag zes uur thuis en neemt twee vakantie-uren op. Je kunt voor deze dag een thuiswerkvergoeding declareren.

Voorbeeld 2
Vanwege ziekte re-integreer je een halve werkdag per week. Je kunt voor deze dag een thuiswerkvergoeding declareren.

Uitgezonden voor werk? Geen thuiswerkvergoeding
Heb je gewerkt voor een vertegenwoordiging van het Koninkrijk in het buitenland? Dan krijg je geen thuiswerkvergoeding voor de tijd dat je was uitgezonden. Dit staat in de aanvullende CAO Rijk uitzendingen.

Overgangsbepaling

Ontvang je op grond van een overgangsbepaling een andere vergoeding voor thuiswerken? Dan heb je geen recht op een thuiswerkvergoeding.

Hoe declareert u de thuiswerkvergoeding?

Je declareert de thuiswerkvergoeding via P-Direktportaal > Financiën en salaris > Hybride werken > Vergoeding bij hybride werken.Je declareert de thuiswerkvergoeding maandelijks achteraf. Per dag geef je aan of je thuis hebt gewerkt.

Je kunt ook via App-Direkt je thuiswerkvergoeding declareren.

Let op! Zorg ervoor dat je de thuiswerkvergoeding declareert binnen 3 maanden na de maand waarin je hebt thuisgewerkt. Daarna heb je er geen recht meer op.

Zie ook

Veelgestelde vragen thuiswerkvergoeding

Nieuwsbericht voor managers over beoordelen thuiswerkvergoeding