Levensloopverlof opnemen

U neemt minimaal 300 uur levensloopverlof per keer op (bij een voltijds dienstverband). Dat is ongeveer 2 maanden. Met toestemming van uw manager is het mogelijk om minder uren levensloopverlof op te nemen.

Werkt u meer of minder dan 36 uur per week, dan geldt het aantal uren naar verhouding van het aantal uren dat u werkt. Jaarlijks kunt u meer keren met verlof gaan. Dit kan tot en met 31 oktober 2021. Het levenslooptegoed dat eind oktober 2021 nog niet is opgenomen, komt vrij per 1 november 2021. Op het uitbetaalde bedrag wordt dan door de levensloopinstelling loonheffing ingehouden. Wilt u uw resterende levenslooptegoed via uw werkgever laten opnemen? In dit nieuwsbericht leest u hierover meer.

Levensloopuitkering tijdens verlof

Het bedrag van de levensloopuitkering tijdens uw verlof bepaalt u zelf. Uw salaris en IKB-budget vormen de berekeningsgrondslag van uw levensloopuitkering. Toeslagen en vergoedingen tellen niet mee. U geeft zelf aan welk percentage van de berekeningsgrondslag u wilt ontvangen. De uitkering kan per maand maximaal 100% van uw laatste maandsalaris zijn, inclusief IKB-budget. De uitbetaling van de levensloopuitkering vindt plaats op de data van de salarisbetalingen.

Voorbeeld
U werkt 36 uur per week en gaat een aantal maanden volledig met levensloopverlof. Uw bruto maandsalaris bedraagt 2.500 euro. Uw berekeningsgrondslag is: 2.500 euro + 16,37% IKB-budget = 2.909,25 euro.

  • Kiest u voor 100% van de berekeningsgrondslag? Dan ontvangt u een levensloopuitkering van 2.909,25 euro per maand.
  • Als u in dezelfde situatie kiest voor 50% van de berekeningsgrondslag, dan ontvangt u een levensloopuitkering van 1.454,63 euro per maand.

Werkt u 36 uur per week en gaat u 1 dag per week met levensloopverlof? Dan kunt u in deze situatie uw maandsalaris dat u verdient maximaal laten aanvullen tot uw berekeningsgrondslag.

Loonheffing opname levensloopverlof bij 61 jaar of ouder

Bent u op 1 januari van het jaar waarin u het levensloopverlof opneemt 61 jaar of ouder? Dan verandert de belastingheffing op een levensloopopname. Het valt dan onder de categorie ‘loon uit vroegere dienstbetrekking’ (dus de groene loonbelastingtabel). U heeft geen recht meer op arbeidskorting en betaalt over de opname dus meer belasting. In 2021 is dit van toepassing wanneer u in 1959 of daarvoor geboren bent.

Levensloopverlof en pensioenopbouw

U blijft in de eerste 12 maanden van uw levensloopverlof pensioen opbouwen bij het ABP. De hoogte van de pensioenopbouw is afhankelijk van de uitkering die u opneemt uit uw levenslooptegoed. Is deze uitkering minstens 70% van uw pensioengevend inkomen dat betrekking heeft op de verlofuren? Dan bouwt u over die uren volledig pensioen op. Bij een lagere levensloopuitkering bouwt u over die uren naar verhouding pensioen op.

U kunt na de eerste 12 maanden van uw levensloopverlof de pensioenopbouw op vrijwillige basis voortzetten tegen een individuele premie die u zelf afdraagt (dus niet via uw werkgever). U kunt hiervoor een schriftelijk verzoek indienen bij abp.nl.

U blijft gedurende de gehele verlofperiode verzekerd voor de volgende 3 onderdelen:

  • een nabestaandenpensioen bij overlijden voor het bereiken van de leeftijd van 65 jaar;
  • het aanvullende ABP Arbeidsongeschiktheidspensioen.

Levensloopverlof en PAS-regeling

U kunt naast de vermindering van de werktijd door deelname aan de PAS-regeling, ook uren levensloopverlof opnemen. Over de uren levensloopverlof ontvangt u desgewenst een levensloopuitkering. Voor de toepassing van vermindering van de werktijd door deelname aan de PAS-regeling en de PAS-aanvulling wordt uitgegaan van uw oorspronkelijke werktijd en salaris.

Aanvragen levensloopverlof

Wilt u levensloopverlof aanvragen? Overleg dan uiterlijk 6 maanden voor de beoogde ingangsdatum met uw manager over uw levensloopverlof.