Doorbetaling maandinkomen, WIA-uitkering

Als u tijdens uw dienstverband door ziekte arbeidsongeschikt wordt, heeft dat de eerste 52 weken van uw arbeidsongeschiktheid geen gevolgen voor uw salaris. U behoudt uw aanspraak op uw maandinkomen alsof u niet arbeidsongeschikt bent. Onkostenvergoedingen worden wel (direct of na verloop van tijd) stopgezet.

Uw inkomen na de eerste 52 weken van uw arbeidsongeschiktheid door ziekte

Als u na 52 weken arbeidsongeschiktheid door ziekte niet kunt werken, krijgt u daarna 70% van uw maandinkomen.

In 2 situaties krijgt u, zolang u niet bent herplaatst in een andere passende functie, ook na de eerste 52 weken arbeidsongeschiktheid meer dan 70% van uw bezoldiging:

  • Uw arbeidsongeschiktheid is het gevolg van een beroepsincident, dienstongeval of beroepsziekte. In dat geval behoudt u tijdens uw dienstverband uw gebruikelijke maandinkomen.
  • De arbodienst heeft aangegeven dat u een aantal uren passende arbeid kunt verrichten. Als u bereid en beschikbaar bent om die arbeid te verrichten, krijgt u voor dat aantal uren ook uw gebruikelijke maandinkomen uitbetaald, ook als uw werkgever u die passende arbeid niet kan bieden.

Let op! Uw recht op maandinkomen vervalt geheel of gedeeltelijk als u zich niet houdt aan de voorschriften die gelden in geval van arbeidsongeschiktheid door ziekte.

Uw inkomen als u na 104 weken ten minste 35% arbeidsongeschiktheid bent

Na een periode van arbeidsongeschiktheid van ongeveer 90 weken beoordeelt UWV of u na 104 weken arbeidsongeschiktheid in aanmerking komt voor een uitkering op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA-uitkering).

Re-integratieverslag

Het oordeel van UWV komt mede tot stand op basis van het re-integratieverslag van uw werkgever. In dit verslag staan alle activiteiten die de werkgever en u hebben ondernomen om u in staat te stellen uw werkzaamheden te hervatten. Of om een andere passende functie voor u te vinden.

Inspanningsplicht

Heeft uw werkgever zich naar het oordeel van UWV niet voldoende ingespannen om u weer aan het werk te helpen (in uw eigen of een andere functie)? Dan kan UWV besluiten dat u voor de duur van 52 weken (het derde ziektejaar) geen WIA-uitkering krijgt. Uw werkgever zal u in dat jaar hetdezelfde maandinkomen moeten betalen als in het tweede ziektejaar. Ook mag uw werkgever u in dat derde ziektejaar niet wegens ziekte ontslaan.

Vindt UWV op enig moment dat uw werkgever alsnog voldoende re-integratieactiviteiten onderneemt? Dan kan toch binnen dat derde jaar een WIA-uitkering worden toegekend, maar niet eerder dan 3 maanden na het UWV-oordeel.

Let op! Als uw werkgever zich voldoende heeft ingespannen, maar u heeft zelf onvoldoende meegewerkt aan uw re-integratie, zal UWV als sanctie een korting op uw WIA-uitkering toepassen.

Oordeel UWV

Het oordeel van UWV over uw arbeidsongeschiktheid na 104 weken ziekte kan zijn:

UWV-oordeel WIA-uitkering

U bent volledig (80-100%) en duurzaam arbeidsongeschikt.

U krijgt een IVA-uitkering.

U bent volledig (80-100%) maar niet duurzaam arbeidsongeschikt.

U krijgt een WGA-uitkering.

U bent gedeeltelijk (35-80%) arbeidsongeschikt.

U krijgt een WGA-uitkering.

U bent niet (minder dan 35%) arbeidsongeschikt.

U krijgt geen WIA-uitkering.

 Zie voor meer informatie het onderwerp Toelichting WIA-uitkering.