Meningsverschillen tussen medewerker en manager

Heb je een meningsverschil met je manager over je salaris, werklocatie, verlof of werktijden? Of ben je als manager niet tevreden over je werknemer? Probeer er samen uit te komen door met elkaar in gesprek te gaan.

Kom je er in een gezamenlijk gesprek niet uit?

Heb je vragen over wat je het beste kunt doen voordat je met elkaar in gesprek gaat? Je kunt dan terecht bij het Rijksloket advies en bemiddeling arbeidszaken (RABA). Het RABA informeert, adviseert en bemiddelt bij het vinden van een oplossing.

In sommige gevallen kun je ervoor kiezen naar de Geschillencommissie Rijk te gaan. Je kunt die gevallen ook eerst bepreken bij het RABA, maar dat hoeft niet.

Het gaat dan om meningsverschillen over:

  • een beoordeling van je functioneren;
  • functioneren;
  • een aantal onderwerpen rond je begeleiding naar ander werk bij het VWNW-beleid;
  • je salarisschaal;
  • een straf die je werkgever je wil opleggen;
  • een benadeling omdat je een vermoeden van een misstand hebt gemeld;
  • een aanvraag voor een vergoedingsprocedure bij benadeling;
  • je terugkeerrecht bij outsourcing: als je hiervan binnen 6 maanden gebruik wil maken, maar je werkgever wil dat je minimaal 6 maanden probeert te wennen aan de nieuwe situatie.

Het RABA

Het RABA is een onafhankelijke organisatie die:

  • informeert over hoe je kunt omgaan met het meningsverschil.
  • adviseert over wat je kunt doen.
  • kan bemiddelen bij het oplossen van het meningsverschil.

Nadat een adviseur van het RABA naar jullie allebei heeft geluisterd, geeft deze advies over de beste aanpak om het meningsverschil op te lossen. Het is niet verplicht dit advies op te volgen.

Wil jij dat het advies wordt opgevolgd, maar gebeurt dat niet? Dan kun je naar de Geschillencommissie Rijk of de kantonrechter.

Interpretatiecommissie

Als het meningsverschil gaat over de uitleg van de cao, kan het RABA dit voorleggen aan de interpretatiecommissie. Deze commissie bestaat uit een gelijk aantal leden van de vakbond en werkgeversorganisaties. Samen bekijken zij hoe de cao moet worden toegepast bij het meningsverschil.

De Geschillencommissie Rijk

Het RABA kan doorverwijzen naar de Geschillencommissie Rijk om het meningsverschil op te lossen. De Geschillencommissie Rijk bestaat uit een onafhankelijke voorzitter en een gelijk aantal leden van de vakbonden en de werkgever. Als je een meningsverschil voorlegt aan de Geschillencommissie Rijk, dan kun je je laten bijstaan door een juridisch adviseur.

De Geschillencommissie Rijk geeft advies over het meningsverschil. Je hoeft je niet aan dit advies te houden. Als je manager het advies niet opvolgt, moet deze wel schriftelijk uitleggen waarom.

De kantonrechter

Lukt het toch niet om het meningsverschil op te lossen? Dan kun je naar de kantonrechter.

Je kunt ook naar de kantonrechter zonder dat je het meningsverschil aan de Geschillencommissie Rijk hebt voorgelegd. Houd er wel rekening mee dat de kantonrechter je kan vragen waarom je niet eerst naar de Geschillencommissie bent gegaan. Dit kan gevolgen hebben voor de uitspraak.

Lees meer over de kantonrechter.