Eerder of deels stoppen met werken - situatie per 01-01-2020

Wilt u helemaal of deels stoppen met werken voordat u de AOW-leeftijd bereikt? Vanaf uw 58e jaar kunt u mogelijk gebruikmaken van de PAS-regeling en vanaf uw 60e jaar kunt u geheel of gedeeltelijk met pensioen gaan.

Bij de sector Rijk zijn verschillende mogelijkheden om eerder (gedeeltelijk) te stoppen met werken. Het gebruik van deze mogelijkheden heeft gevolgen voor uw inkomen:

  • Met de regeling Partiële Arbeidsparticipatie Senioren (PAS) vermindert u uw wekelijks te werken uren tegen inlevering van salaris en een deel van uw aanspraak op vakantie.
  • U kunt vanaf uw 60e jaar helemaal of voor een deel van uw arbeidsduur met pensioen gaan via het ABP Keuzepensioen. Doordat uw pensioen eerder ingaat dan dat u de AOW-leeftijd bereikt, wordt de uitkering (aanzienlijk) lager. U moet namelijk langer rondkomen met uw pensioengeld. Ook heeft u minder dienstjaren waarin u het pensioen opbouwt. U kunt ook uw pensioen opvragen zonder dat u minder gaat werken.
    Let op! Wilt u tussen uw 60e en 5 jaar voor uw AOW-leeftijd met pensioen? Houd dan rekening met de belastingregels vanaf 1 juli 2016.
  • Neemt u deel aan de levensloopregeling? Dan heeft u misschien de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken.

Let op! Het is mogelijk om de PAS-regeling en levensloopregeling te combineren.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over uw mogelijkheden om eerder te stoppen met werken en over de gevolgen voor uw inkomen? Dan kunt u contact opnemen met de helpdesk Financiële Rechtspositie van UBR | EC O&P.

Wet- & regelgeving en cao

CAO Rijk: Regeling partiele arbeidsparticipatie senioren (PAS)