Fiets voor woon-werkverkeer

Als je met de fiets naar je werk gaat, krijg je per kilometer € 0,21 (was € 0,20 tot 1 april 2023) vergoed. Voor de aanschaf van je fiets is er een werkgeversbijdrage en kun je IKB-budget inzetten. Hieronder lees je meer.

De regels gelden ook voor een e-bike of speed pedelec.

Fietskilometervergoeding voor woon-werkverkeer

De vergoeding van € 0,21 (was € 0,20 tot 1 april 2023) per kilometer geldt als je de fiets gebruikt voor de hele afstand tussen je woning en je werk.

Als je declareert, vul je postcode en huisnummer van je werkadres in. Het systeem berekent de afstand vanaf je woonadres. Je kunt de afstand controleren met de AND-routeplanner. De kortste route geldt. Stallingskosten krijg je niet vergoed.

Gebruik je de fiets tot aan of vanaf je halte voor het openbaar vervoer? Daarvoor is er een vergoeding voor-/natraject.

Hoe krijg je de fietskilometervergoeding?

Werk je hybride? Dat bepaalt of je ‘incidenteel’ declareert of een vaste vergoeding kunt aanvragen.

Werkgeversbijdrage bij aanschaf van fiets en accessoires

Gebruik je de fiets tussen je woning en je werk, voor de hele afstand of een deel daarvan? En is dit op minimaal de helft van de werkdagen waarop je naar je werk reist? Dan draagt je werkgever maximaal € 500 bij aan de aanschaf van een fiets met accessoires zoals een slot, fietscomputer, tassenhouder of regenpak.

Deze bijdrage is niet voor een fietsverzekering.

Deze bijdrage mag je 1 keer per 5 kalenderjaren aanvragen. Het maakt niet uit voor hoeveel uur per week je in dienst bent.

Ga je vrijwillig uit dienst binnen een halfjaar nadat je deze werkgeversbijdrage hebt aangevraagd? Dan moet je terugbetalen, behalve als je met pensioen gaat.

IKB: fiets als fiscaalvriendelijk doel

Is je fiets inclusief accessoires duurder dan € 500? Dan kun je in aanvulling op de werkgeversbijdrage je IKB-budget inzetten.

Je kunt je IKB-budget ook inzetten voor een fietsverzekering, maar:

  • alleen voor een fietsverzekering zonder WA, en
  • alleen voor de kosten daarvan die vallen in het kalenderjaar waarin je deze IKB-keuze maakt.

Inzet van IKB-budget voor fiets, accessoires en fietsverzekering moet tegelijk met aanvraag van de werkgeversbijdrage voor de fiets. Voor dit fiscaalvriendelijke doel mag je 1 keer per 5 kalenderjaren IKB-budget inzetten.

Voorbeelden

Bewijzen bij aanvraag werkgeversbijdrage en IKB-keuze in het P-Direktportaal

Bij je aanvraag in het P-Direktportaal voeg je meteen een bon, factuur, rekeningafschrift of andere betaalbewijzen toe. Daarop moeten in elk geval jouw naam, de aanschaf (fiets, accessoires, fietsverzekering), het bedrag en de aanschafdatum staan. Accessoires kun je alleen tegelijk met de fiets opvoeren.

Ook een fietsverzekering kun je alleen tegelijk met de fiets opvoeren. Hier is het bewijs bijvoorbeeld het polisblad. Het bedrag dat je opgeeft bij je IKB-keuze, jouw naam, de naam van de verzekeringsmaatschappij en de datum moeten erop staan. Het moet duidelijk zijn dat jij de verzekering hebt afgesloten voor de aangeschafte fiets.