Gedragsregeling voor de digitale werkomgeving

De rijksoverheid biedt u als medewerker of als gast online toegang tot bijvoorbeeld internet en e-mail. Dit is mogelijk vanuit de digitale werkplekken in kantoorlocaties, (tijdelijke) draadloze netwerktoegang of via telewerkvoorzieningen. Aan het gebruik van die online mogelijkheden zijn echter risico’s verbonden. Deze risico's verschillen per voorziening.

Het gebruik van deze middelen vraagt, naast de juiste vaardigheden, vooral het besef dat de informatie waarmee we werken kwetsbaar is. Niet alle risico’s zijn technisch te ondervangen. Daarom zijn afspraken over gebruiksmogelijkheden van digitale werkplekken en online gedrag nodig.

Gedragsregeling

De Gedragsregeling voor de digitale werkomgeving geeft u een kader voor het omgaan met digitale middelen, thuis en op het werk. Het document geeft een overzicht van de rijksbrede afspraken op dit gebied. Deze Gedragsregeling is geldig vanaf 1 juli 2016 en sluit aan op de Gedragscode Integriteit Rijk.

Eigen verantwoordelijkheid

Het uitgangspunt is dat u zelf verantwoordelijk bent voor uw gedrag op en het gebruik van digitale voorzieningen. Het Rijk waarborgt met back-ups en technische beveiligingsmaatregelen de beschikbaarheid, duurzame toegankelijkheid, integriteit en vertrouwelijkheid van de informatie. Om uw verantwoordelijkheid te kunnen nemen, is het van belang dat u de mogelijke risico’s weet. De Gedragsregeling bevat daarom praktische handreikingen.

Al het digitale verkeer

De Gedragsregeling geldt voor al het het werkgerelateerde online verkeer, dus zowel via kantoor als bij thuis- of telewerken. En zowel op privé-middelen als door de werkgever verstrekte middelen.

Voor iedereen bij het Rijk

De Gedragsregeling voor de digitale werkomgeving is van toepassing op iedereen die werkt voor het Rijk. In de eerste plaats zijn dit alle ambtenaren die zijn aangesteld in dienst van de rijksoverheid. Daarnaast geldt de gedragsregeling ook voor andere medewerkers, bijvoorbeeld stagiaires, uitzendkrachten of extern ingehuurde opdrachtnemers.

Met de inwerkingtreding van deze Gedragsregeling vervallen de bestaande regelingen van de organisaties binnen het Rijk. Zij kunnen deze nieuwe Gedragsregeling waar nodig nader specificeren.

IBewustzijn

Met het programma iBewustzijn wil de Rijksoverheid haar medewerkers zoveel mogelijk ondersteunen en stimuleren in het ontwikkelen van digitale vaardigheden en het leren herkennen en voorkomen van risico's, zoals phishing mails en slecht beveiligde online diensten. Met behulp van e-learning modules, interactieve workshops en ondersteunende communicatiemiddelen, wordt u aan het denken gezet over het belang van iBewustzijn en uw eigen aandeel hierin.