Verhuizing

Verhuis je voor je werk? En gaat het om een overplaatsing of kom je nieuw in dienst bij de overheid? Lees hieronder of je recht hebt op een verhuiskostenvergoeding en verhuisverlof.

Verhuiskostenvergoeding en verhuisverlof

Overgeplaatst? Verhuiskosten wel of niet vergoed

Verhuis je omdat je werkgever dat wil, of door VWNW-beleid? Dan heb je recht op vergoeding van je verhuiskosten, als:

  • je nieuwe werk ligt op meer dan 50 km van je oude huis en minder dan 25 km van je nieuwe huis, én
  • je verhuist binnen 2 jaar na je overplaatsing.

Nieuw in dienst? Helft verhuiskosten vergoed

Heb je voor het eerst een baan bij de overheid? Of is je vorige dienstverband als ambtenaar geëindigd langer dan 1 maand vóórdat je nieuwe dienstverband begint? Dan heb je recht op vergoeding van de helft van je verhuiskosten, als:

  • je met je werkgever hebt afgesproken dat je voor je werk moet verhuizen, én
  • je verhuist binnen 2 jaar nadat je in dienst komt.

Vergoede verhuiskosten

De volgende kosten vallen onder de hele of halve verhuiskostenvergoeding:

Transportkosten

Voor de vergoeding voor vervoer van je inboedel zijn er 4 mogelijkheden:

  • Je werkgever kiest voor jou een verhuisbedrijf, en betaalt dit of vergoedt jou de kosten.
  • Je mag zelf een verhuisbedrijf kiezen. Vraag dan 3 offertes op voor je werkgever. Die vergoedt het laagste bedrag.
  • Je verhuist zelf en huurt een verhuiswagen of busje. De vergoeding is dan voor de huur en de brandstofkosten.
  • Je verhuist zelf met bijvoorbeeld je eigen auto. Dan krijg je de hoge kilometervergoeding bij dienstreizen voor maximaal 2 ritten naar de nieuwe woning. De huur van een aanhanger krijg je ook vergoed.

Dubbele woonlasten

Moet je door je verhuizing tijdelijk 2 woningen aanhouden? Je werkgever geeft je dan een vergoeding voor ‘lasten die je op juridische gronden niet kunt voorkomen’. Denk aan dubbele hypotheekrente of een verplichte opzegtermijn voor de huur van je oude woning.

De vergoeding voor dubbele woonlasten geldt voor de huur of hypotheekrente voor de woning waar je niet woont. Je krijgt hiervoor maximaal € 272,27 netto per maand, maximaal 4 maanden lang.

Tijd die het kost om je nieuwe woning op te knappen, telt niet mee voor deze vergoeding.

Andere verhuiskosten

Had je in je oude woning een eigen huishouding, dus woonde je er zelfstandig en waren het meubilair en de stoffering jouw eigendom? Dan kun je ook een vergoeding krijgen voor andere kosten die direct te maken te maken hebben met je verhuizing. Denk aan de aanschaf van gordijnen of vloerbedekking, of een schilderbeurt in de nieuwe woning.

De vergoeding hiervoor bedraagt 3,25% van je jaarsalaris voor elke woon- en slaapkamer van je oude woning. Het maximum is 13% van je jaarsalaris, maar nooit meer dan € 5.818,46.

Als je géén eigen huishouding voerde in je oude woning, kan je werkgever in bijzondere gevallen een vergoeding geven van 3,25% van je jaarsalaris. Bespreek met je werkgever wat de mogelijkheden zijn.

Tijdelijk andere woonruimte nodig?

Kun je niet meteen verhuizen en vindt je werkgever de dagelijkse reisafstand woon-werkverkeer te groot? Kijk of je recht hebt op een vergoeding voor tijdelijke andere woonruimte.

Hoe je de verhkostenvergoeding regelt

Aanvragen

Bespreek vooraf met je manager of je recht hebt op een verhuiskostenvergoeding en of je een voorschot kunt krijgen. Maak daarna een belafspraak via P-Direktportaal > Financiën en salaris > Verhuiskosten.

Na de belafspraak maakt P-Direkt het verhuiskostenformulier op en stuurt dit naar je manager ter goedkeuring.

Declareren

Pas eerst zelf je adresgegevens aan via P-Direktportaal > Personeelskaart en personeelsdossier > Persoons- en contactgegevens.
Zodra je standplaats en je woonadres zijn veranderd, declareer je de verhuiskostenvergoeding waarop je recht hebt.
Heb je een voorschot op de verhuiskostenvergoeding gekregen? Dan verrekent P-Direkt dit voorschot met je uiteindelijke declaratie.

Terugbetalen

  • Neem je binnen 2 jaar na de verhuizing ontslag? Of krijg je binnen 2 jaar ontslag om iets wat jou te verwijten is? Dan moet je de verhuiskostenvergoeding terugbetalen.
  • Ga je binnen 1 maand na ontslag werken in een andere functie bij de overheid? Dan hoef je niet terug te betalen. Krijg je voor die andere functie opnieuw een verhuiskostenvergoeding? Dan moet je wel terugbetalen.

Verhuiskostenvergoeding en belastingen

Moet je van je werkgever verhuizen? Voor het zoeken van een nieuwe woning krijg je maximaal 2 dagen extra verlof.

Voor de verhuizing krijg je:

  • maximaal 4 dagen extra verlof als je een eigen huishouding hebt, dus je woonruimte zelfstandig bewoont en zelf eigenaar bent van het meubilair en de stoffering;
  • maximaal 2 dagen extra verlof als je géén eigen huishouding hebt.


Bespreek vooraf met je manager wanneer je dit verlof opneemt. Je manager mag je verlof alleen afwijzen als daar een goede reden voor is. Bijvoorbeeld als de bedrijfsvoering erdoor in de problemen komt.

Je krijgt je maandinkomen tijdens je extra verlofdagen doorbetaald. Er zijn geen gevolgen voor je vakantie-uren of IKB-uren.

Let op! Ben je al vrij of werk je niet, bijvoorbeeld door ziekte? Dan kun je deze extra verlofuren niet later alsnog opnemen.

Zie ook

CAO Rijk: Verhuiskostenvergoeding

Verplaatsingskostenregeling 1989