Te veel ontvangen

Als bijvoorbeeld gewijzigde omstandigheden niet tijdig of correct zijn doorgegeven, kan het zijn dat u meer salaris heeft ontvangen dan waar u recht op heeft. Maar ook in het geval dat u ontslag neemt binnen een jaar na afloop van genoten betaald ouderschapsverlof of tussentijds een studie afbreekt.

In de meeste gevallen mag uw (ex-) werkgever salaris, toelagen of vergoedingen die ten onrechte zijn uitbetaald terugvorderen. In een aantal gevallen mag de (ex-) werkgever onterechte betalingen niet (in 1 keer) terugvorderen. Bijvoorbeeld  als u door de terugvordering minder dan het minimumloon overhoudt. Het is belangrijk dat de werkgever met u communiceert over het te veel betaalde bedrag en de manier waarop dit wordt teruggevorderd.

Rente betalen?

Uw werkgever is niet verplicht om wettelijke rente bij u in rekening te brengen. Hij doet dat in principe alleen als u door uw eigen toedoen te veel betaald heeft gekregen. Bijvoorbeeld in een situatie waarbij u bewust verkeerde informatie heeft verstrekt.

De wettelijke rente bedraagt 2%. Wettelijke rente is niet verschuldigd als de berekende wettelijke rente minder dan 20 euro is. Beslaat de periode waarover de rente wordt berekend meer dan een jaar? Dan wordt het bedrag waarover de rente wordt berekend verhoogd met het rentebedrag over een afgelopen jaar (rente over rente).

Schuldsanering

In een situatie van schuldsanering kan gedurende 3 jaar niets worden verrekend met uw inkomen. Uw werkgever dient in dat geval bij uw bewindvoerder een vordering in.