Wil je je woning verduurzamen in 2023? Dan kun je ook je werkgeversbijdrage en IKB-budget inzetten

Vanaf 1 januari 2023 kun je je werkgeversbijdrage en IKB-budget voor inrichting van de thuiswerkplek ook inzetten om je woning te verduurzamen. Je kon dit al om je thuiswerkplek in te richten. Je hebt voor de inrichting thuiswerkplek en verduurzaming van de woning recht op een werkgeversbijdrage van totaal € 750. Je kunt dit aanvullen met € 750 van je IKB-budget. Dit is opgenomen in de CAO Rijk 2022-2024.

Huis met zonnepanelen
Beeld: ©P-Direkt

Inrichting thuiswerkplek en verduurzaming van je woning

Vanaf 1 januari 2022 kun je voor de inrichting van je thuiswerkplek 1 keer per 5 jaar een werkgeversbijdrage van maximaal € 750, met aanvullend maximaal € 750 van je IKB-budget besteden. Beide bedragen kun je per 1 januari 2023 ook inzetten om je woning te verduurzamen. De voorwaarden voor de werkgeversbijdrage en aanvullend het IKB-budget voor inrichting van de thuiswerkplek en verduurzaming van de woning blijven hetzelfde. Alleen om je woning te verduurzamen hoef je niet persé thuis te werken. 

Wat valt er onder verduurzaming van je woning?

Je kunt de werkgeversbijdrage en aanvullend je IKB-budget inzetten voor de verduurzaming van zowel een huur- als een koopwoning, die jouw hoofdverblijf is. Je kunt maatregelen nemen om de woning duurzamer te maken. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

 • Isolatie: gevel, spouwmuur, dak, vloer, zolder- of vlieringvloer, bodem, hoogrendementsbeglazing, isolerende deuren;
 • Duurzaam verwarmen, koelen en ventileren: (hybride) warmtepomp, zonneboiler, installaties voor warmteterugwinning, CO2-gestuurde ventilatie, reflecterende en schaduwdaken, zonwering;
 • Duurzame energie: aanschaf zonnepanelen;
 • Klimaatbestendig maken en biodiversiteit versterken: groene daken en gevels, waterdaken, regenpijp afkoppelen;
 • Bewustwording: energiemonitor met slimme meter, maatwerkadvies;
 • Kleine maatregelen: radiatorfolie of -ventilator, tochtstrippen of -borstels, kozijnfolie, waterbesparende douchekop.

Heb je al in de 2e helft van 2022 duurzaamheidsmaatregelen genomen voor je woning?

Heb je van 1 juli tot en met 31 december 2022 maatregelen genomen om je woning duurzamer te maken? Dan mag je daarvoor ook de werkgeversbijdrage van maximaal € 750 gebruiken. Je kunt deze aankopen vanaf 1 januari tot en met uiterlijk 31 maart 2023 declareren in het P-Direktportaal.

Let op! Je kunt je IKB-budget van 2022 niet hiervoor gebruiken.

Bureau en kleine ICT-middelen

Per 1 januari 2023 kun je de werkgeversbijdrage voor inrichting van de thuiswerkplek en verduurzaming van de woning en aanvullend het IKB-budget ook gebruiken voor:

 • De kosten van de aanschaf van een bureau die boven het maximaal te declareren bedrag uitkomen:
  • maximaal € 375 voor een verstelbaar bureau of
  • maximaal € 450 voor een verstelbaar zit-/stabureau
 • De kosten van de aanschaf van kleine ICT-middelen die de werkgever voor de arbovoorzieningen voor de thuiswerkplek niet of niet helemaal vergoedt. Denk hierbij aan verbetering van de Wifi, router inclusief aansluitkosten en een printer.

Declareer je een bedrag dat groter is dan het maximumbedrag? Zorg er dan voor dat je de declaraties op hetzelfde moment indient en daaraan hetzelfde bewijsstuk toevoegt. Deze aanvulling geldt alleen voor aankopen vanaf 1 januari 2023.

Voorbeeld:

Je koopt een verstelbaar bureau van € 500. Van je werkgeversbijdrage heb je nog € 50 over om te besteden. Voor het verstelbare bureau geldt een maximum van € 375. Je declareert dan het maximumbedrag van € 375 via het P-Direktportaal > Financiën en Salaris > Hybride Werken > Thuiswerkvoorzieningen. Je dient eerst dus voor € 375 een declaratie arbovoorziening in. Op hetzelfde moment declareer je € 50. Voor het restant van € 500 - € 375 - € 50 = € 75 dien je tegelijkertijd een IKB-aanvraag in. Bij de 3 declaraties voeg je hetzelfde bewijsstuk toe.

Meer weten?

Meer informatie over de verduurzaming van de woning is binnenkort te lezen op P-Direkt.nl.