Vanaf 2 augustus nieuwe regels voor ouderschapsverlof: wat betekent dit?

Op 2 augustus 2022 is de Wet betaald ouderschapsverlof ingegaan. In de CAO Rijk is een nieuwe regeling afgesproken om de huidige cao-regeling en de nieuwe wettelijke regeling voor betaald ouderschapsverlof samen te voegen.

WIEG

Vanaf 2 augustus gelden de volgende regels voor ouderschapsverlof:

  • Je hebt nog steeds recht op betaald ouderschapsverlof voor 13 van de 26 weken.
  • Je ontvangt 100% van je maandinkomen tijdens opname van de 9 weken wettelijk betaald ouderschapsverlof voor de 1e verjaardag van je kind. Bij adoptie en pleegzorg geldt dit in het 1e jaar dat het kind in het gezin is opgenomen en nog geen 8 jaar is.
  • Voor de rest van de periode betaald ouderschapsverlof ontvang je 75% van je maandinkomen. Dit kan gaan over een periode van 4 tot 13 weken. Dit hangt af van je opname van wettelijk betaald ouderschapsverlof in het 1e levensjaar van je kind.
  • Vertrek je uit de sector Rijk? Dan vervalt de terugbetalingsverplichting.
  • De eis dat je minimaal 1 jaar in dienst van het Rijk moet zijn om in aanmerking te komen voor ouderschapsverlof vervalt.

In een infographic hebben we de nieuwe en de oude regeling voor je op een rij gezet.

Wat betekent dit voor je ouderschapsverlof?
Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie. Hieronder lees je wat dit voor jou betekent.

Ik heb nog geen ouderschapsverlof aangevraagd maar wil dit nu aanvragen
Bespreek eerst met je manager hoeveel verlof je wilt gaan opnemen, wanneer en hoe. Na het gesprek met je manager vraag je je verlof aan in je P-Direktportaal > Verlof en werktijd > Ouderschapsverlof > Ouderschapsverlof 2022. Hier vul je de gegevens van je kind en een begindatum in. Dan kies je ‘Vast patroon’ of ‘Zelf registreren’. 

Neem je ouderschapsverlof op en ben je hiermee begonnen tussen 1 juli 2019 en 1 augustus 2022?

  • Is je kind op 2 augustus ouder dan 1 jaar? Dan heeft P-Direkt je doorbetalingspercentage aangepast van 60% naar 75%. Dit geldt voor de rest van het betaald ouderschapsverlof dat je opneemt op of na 2 augustus 2022. P-Direkt past de percentages aan voor de salarisbetaling van augustus.
  • Is je kind op 2 augustus jonger dan 1 jaar? Dan zet P-Direkt je huidige regeling over en berekent voor de rest van het betaald ouderschapsverlof dat je opneemt op of na 2 augustus voor hoeveel uur je recht hebt op 100% doorbetaling en voor hoeveel uur je recht hebt op 75% doorbetaling. 

    P-Direkt is nog bezig met het omzetten van jouw uren naar de nieuwe percentages. Het kan dus zijn dat je de nieuwe percentages nog niet ziet staan, of dat je dit nog niet kunt boeken. Wacht dan nog even met het inplannen van je ouderschapsverlof. Het kan zijn dat de nieuwe percentages nog niet zijn verwerkt voor de salarisbetaling in augustus. Dan krijg je hier in september een correctie van. P-Direkt voert dit uiterlijk 15 augustus uit. 

Let op: Wordt je ouderschapsverlof ingeroosterd via een roosterplanner (vb. SP-Expert/RRA)? Dan word je hierover geïnformeerd door je planner.

Neem je ouderschapsverlof op en ben je hiermee begonnen tussen 1 januari 2015 en 1 juli 2019?
Dan heeft P-Direkt jouw doorbetalingspercentage verhoogd naar het nieuwe percentage. P-Direkt past de percentages aan voor de salarisbetaling van augustus. Dit percentage wordt bepaald door de keuze die je toen hebt gemaakt voor de periode van betaald ouderschapsverlof. Het doorbetalingspercentage van 55% wordt verhoogd naar 75%. Heb je een doorbetalingspercentage van 27,5%? Dan wordt dat verhoogd naar 37,5% (75%/55%*27,5%).

Het nieuwe doorbetalingspercentage geldt voor de rest van het betaald ouderschapsverlof dat je opneemt vanaf 2 augustus 2022.

Meer weten?
Meer informatie over de nieuwe regeling ouderschapsverlof vind je op deze pagina.