Salarisbetaling goed geregeld bij P-Direkt

Bevindingen audit ADR inzake dienstverlening P-Direkt over 2017
De AuditDienst van het Rijk is verantwoordelijk voor de controle van de jaarverslagen van het Rijk. In dat kader heeft de ADR ook een controle uitgevoerd op de rijksbrede uitgaven voor personeel.

Loonsverhoging

Beheer P-Direkt op niveau

Wij zijn trots dat uit het onafhankelijke onderzoek van de ADR is gebleken, dat het beheer bij P-Direkt in 2017 van voldoende niveau is geweest. En er zijn geen bijzonderheden aangetroffen in het proces ’Salarisverwerking’. De salarisbetaling is dus goed geregeld bij P-Direkt!

De bevindingen die wel in enkele processen zijn geconstateerd, zijn aanleiding voor verdere verbetering.

Sturen op verbetering

De verbeteringen worden in 2018 doorgevoerd en gemonitord. Elke twee weken houdt het directieteam van P-Direkt een zogenaamde Obeya (een Japans woord wat ‘grote ruimte’ of ‘war room’ betekent). Dit is een sturingsmechanisme uit de Lean filosofie. In de Obeya hangt de actuele stand van zaken met betrekking tot de verbeterpunten uit de audits. Tweewekelijks wordt de voortgang van de verbeterpunten besproken.

Om een beeld te geven van waar de ADR over sprak, staan hieronder een aantal uitkomsten uit de audits opgesomd.

  • Uit de interne controle op de mutatieverwerking (bruto/netto, handmatige mutaties, etc.) zijn geen bijzonderheden naar voren gekomen.
  • De eerder aangewezen verbeterpunten op het (functioneel) gebruikersbeheer zijn door P-Direkt deels gerealiseerd. Enkele andere beheerprocessen verdienen aandacht. P-Direkt heeft voor dit punt de ADR gevraagd in het eerste halfjaar van 2018 een extra onderzoek uit te voeren, teneinde zeker te stellen dat de aandachtspunten na afronding van een groot autorisatieproject zijn opgelost.
  • De processen ‘Gebruikersbeheer’, ‘Productiebeheer’, ‘Wijzigingsbeheer’ en ‘Handmatige mutatieverwerking’ zijn niet op alle punten volledig nageleefd en in enkele gevallen ontbreekt de juiste vastlegging van de getroffen beheersingsmaatregelen. Ondanks het feit dat bovengenoemde processen niet altijd correct zijn nageleefd, heeft dit niet geleid tot feitelijke onvolkomenheden of gevallen van oneigenlijk gebruik van bevoegdheden.
  • Dienstverlening P-Direkt: De uitvoering en rapportage inzake de ’IC over de keten’ is verbeterd en de aanpassing van het proces 'Bonnencontrole’ is doorgevoerd.

Volg ons ook op LinkedIn!