Ergonomische tips voor thuiswerken

Denk bij thuiswerken ook aan een ergonomisch verantwoorde werkplek

Werkt u in deze coronatijden veel vanuit huis? Zorg ook daar voor een goede werkplek. Zo voorkomt u lichamelijke klachten in uw nek, schouder, rug of benen. Thuis heeft u mogelijk niet de beschikking over professionele kantoormeubelen. Deze ergonomische tips helpen u om thuis een verantwoorde houding aan te kunnen nemen.

Ergonomie - zithouding

Tips voor een goede stoel

  • Hoogte: Zet uw voeten plat op de grond en zorg ervoor dat de hoek tussen uw boven- en onderbeen ongeveer 90-100 graden is.
  • Zitdiepte: zorg dat er ongeveer 5 cm ruimte (3 vingers breed) zit tussen de voorkant van de zitting en uw knieholte
  • Hoogte rugleuning: laat de bolling van de rugleuning aansluiten op de holling van uw rug
  • Hoogte armsteunen: laat uw armen langs de armsteunen hangen en zorg ervoor dat uw schouders ontspannen zijn. Breng uw onderarmen in 90 graden omhoog. Dat is de juiste hoogte voor de armsteunen.

Tips voor de hoogte van uw bureau

De bovenkant van het bureaublad moet aansluiten bij de hoogte van de ingestelde armsteunen

Is uw bureau niet in hoogte instelbaar? Stel dan uw stoel hoger in en leg een verhoging op de grond waarop u uw voeten kunt plaatsen. Dit kan een voetensteun zijn, of een dik kussen of een paar boeken.

Tips voor uw toetsenbord en muis

  • Leg uw toetsenbord en muis recht voor u, dichtbij het lichaam. Zo kunt u in een rechte houding werken.
  • Werkt u met een laptop? Gebruik dan bij voorkeur ook een los toetsenbord en een losse muis. Hiermee bevordert u een juiste werkhouding.
Ergonomisch - beeldschermhoogte

Tips voor werken aan de keukentafel met laptop

Een keukentafel is geen ideale werkplek, vaak is deze te hoog om langdurig aan te werken. Hierdoor werkt u met opgetrokken armen en kunt u last van uw nek of schouders krijgen. Deze klachten kunnen versterkt worden als u met een laptop werkt. Met een laptop neemt u vaak een voorover gebogen houding aan. Hier wat handige tips:

  • Leg zo nodig een kussen op de stoel. Hierdoor komt u hoger te zitten.
  • Leg zo nodig een kussen of een andere verhoging op de grond. Zo kunt u uw voeten hoger plaatsen.
  • Zet uw laptop op een verhoger. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een stapel boeken gebruiken. Zo bootst u een reguliere computeropstelling na.
  • Zet de laptop haaks op het raam. Dit voorkomt reflecties of hinder van het kijken naar het raam.

Telefonisch overleg aanvragen met een ergonoom

Heeft u dringende vragen over de inrichting van uw werkplek?
Neemt u dan contact op met de Backoffice Postbus Medische Ergonomie via 06 – 507 684 86 of 06 – 156 741 66. Zij zullen de contactgegevens van een ergonoom doorgeven.

Hier kunt u vragen stellen over de instelling van de werkplek of bij beginnende fysieke klachten. De ergonoom zal u vervolgens telefonische tips geven om uw werkplek zo optimaal mogelijk in te richten en het beeldschermwerk zo goed mogelijk uit te voeren. Het is voorlopig niet mogelijk om een fysiek werkplekonderzoek te krijgen van een ergonoom.