Regels om mondkapjes in het OV te declareren

Vanaf 1 juni 2020 is het verplicht om een mondkapje te dragen als u reist met het openbaar vervoer. Dit is een landelijke maatregel. Rijksambtenaren die vanaf 1 juni voor hun werk met het openbaar vervoer reizen, kunnen de kosten voor een niet-medisch mondkapje declareren. Hiervoor gelden wel bepaalde spelregels. Die staan hieronder.

Illustratie mondkapje op in OV

Deze regeling is conform de rijksbrede richtlijnen werkgevers sector Rijk in verband met het coronavirus (COVID-19).

Voor wie geldt de regeling?

Het uitgangspunt blijft voorlopig dat iedereen thuiswerkt. Dat kan niet altijd. Er zijn medewerkers met een cruciale functie, voor wie het noodzakelijk is om hun werk op een werklocatie te verrichten.

Zo houden zij kritische processen in de lucht. De regeling geldt voor iedereen

  • met een cruciale functie en
  • daarvoor met het openbaar vervoer reist naar een werklocatie.

Welke kosten kunt u declareren?

U kunt de kosten voor wegwerpmondkapjes of herbruikbare niet-medische mondkapjes declareren. Per reis kunt u twee mondkapjes declareren: u gebruikt één mondkapje op de heenweg en één mondkapje op de terugweg. Bezoekt u op een werkdag meerdere locaties? Dan kunt u voor elke heen- en terugreis een mondkapje declareren.

Hoe kunt u mondkapjes declareren?

U kunt alleen de kosten declareren voor mondkapjes die u zelf heeft aangeschaft. Krijgt u mondkapjes van uw werkgever? Dan kunt u geen declaratie indienen. Bewaar de bonnetjes voor de aanschaf van uw mondkapjes goed. U declareert de kosten voor mondkapjes per kalendermaand na afloop.

Dat betekent dat u vanaf 1 juli in het P-Direktportaal de kosten kunt declareren voor de mondkapjes die u in juni heeft gebruikt. Vanaf 1 augustus kunt u de kosten declareren voor de mondkapjes die u in juli heeft gebruikt etc. De bonnetjes voegt u steeds (digitaal) toe.

Meer weten?

Meer weten over de regels van de overheid over mondkapjes in het openbaar vervoer? Kijk dan op Rijksoverheid.nl.

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter!