Inrichten en declareren thuiswerkplek

Vanaf 15 augustus 2020 kunnen Rijksambtenaren noodzakelijke voorzieningen declareren om een arboverantwoorde thuiswerkplek in te richten. Heeft u na 11 maart 2020 voorzieningen gekocht om thuis te werken? Dan kunt u deze ook vanaf 15 augustus declareren. Hiervoor gelden wel bepaalde spelregels. Die staan hieronder.  

 

Iedereen die meerdere uren per dag achter een beeldscherm werkt, moet kunnen beschikken over een arboverantwoorde werkplek. Deze regeling is conform de rijksbrede richtlijnen werkgevers sector Rijk in verband met het coronavirus (COVID-19).

Welke middelen zijn nodig?

Rijksambtenaren die vanaf 12 maart 2020 thuiswerken en meerdere uren per dag beeldschermwerk uitvoeren, hebben een arboverantwoorde thuiswerkplek nodig. Voor de meeste functies gaat het om de volgende noodzakelijke middelen:

  • verstelbare bureaustoel;
  • (los) standaardtoetsenbord;
  • (losse) standaardmuis;
  • in hoogte verstelbaar beeldscherm;
  • voetensteun (als het werkblad niet laag genoeg kan); 
  • laptophouder (als u werkt met een laptop zonder los toetsenbord).

Bespreek met uw leidinggevende welke middelen u nodig heeft om veilig thuis te werken. Als u niet over alle middelen beschikt, dan kunt u deze aanschaffen. Elk ministerie maakt hiervoor aanvullende afspraken. Kantoorvoorzieningen die u al in bruikleen heeft, kunt u blijven gebruiken.

Welke middelen kunt u declareren?

Houd bij aanschaf rekening met het maximale vergoedingsbedrag per middel. De volgende kosten worden vergoed: 

Deze bedragen zijn inclusief BTW.
Standaard toetsenbord 32 Euro
Standaard muis 28 Euro
Beeldscherm 182 Euro
Voetensteun 60 Euro
Laptophouder 60 Euro

Hoe declareert u de kosten?

U bespreekt de aanschaf eerst met uw leidinggevende. Na akkoord kunt u de declaratie indienen in het P-Direrktportaal. Dit kan vanaf 15 augustus 2020 op 2 manieren. Dit hangt af van het middel. U maakt de keuze uit kleine ict-middelen of arbokosten.

Dat betekent dat u vanaf 15 augustus in het P-Direktportaal de kosten kunt declareren voor de middelen om een thuiswerkplek in te richten. Dit geldt ook voor de middelen die u na 11 maart 2020 heeft aangeschaft. Het aankoopbewijs voegt u steeds (digitaal) toe.

Maatwerk departementen

Voor andere voorzieningen, zoals een tweede beeldscherm, een headset of een specifieke muis bij klachten, overlegt u eerst met uw leidinggevende. Elk ministerie maakt hiervoor aanvullende afspraken.

Voorzieningen weer inleveren

Rijksambtenaren die uit dienst gaan of niet meer thuiswerken, leveren de voorzieningen voor arboverantwoord thuiswerken weer in. Het is ook mogelijk om de voorzieningen tegen een kleine vergoeding over te nemen. Dit geldt voor de middelen die u van kantoor heeft geleend, maar ook voor de middelen die zijn aanschaft. Wees daar alert op.

Meer weten?

Meer informatie over arboverantwoorde thuiswerkplekken neem dan contact op met het contactcenter van P-Direkt via telefoon: 088-0200800.

Disclaimer: In de CAO-onderhandelingen worden er misschien voor de lange termijn andere afspraken gemaakt. In de huidige CAO staan voorzieningen en een telewerkvergoeding bij verplicht telewerken. Deze gelden niet bij thuiswerken door de coronacrisis.

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter en YouTube!