Tekenbevoegdheden in de arbeidsverhouding

Mensen die tekenbevoegd zijn mogen namens de organisatie beslissingen of contracten tekenen of bepaalde rechtshandelingen uitvoeren. Ook andere personen kunnen bevoegd zijn om te tekenen, omdat zij een volmacht of mandaat hebben.

In de CAO Rijk en interne organisatie- en volmachtbesluiten worden de tekenbevoegdheden geregeld. De bewindspersoon en de hoogste ambtelijke functionaris zijn meestal tekenbevoegd. Vaak zijn bevoegdheden doorgegeven aan bijvoorbeeld directeuren of afdelingshoofden. Zij kunnen namens de organisatie besluiten nemen en ondertekenen. Dit heet ‘volmacht'. Soms mogen deze functionarissen op hun beurt bevoegdheden nog verder doorgeven. Dit heet ‘ondervolmacht'.

Bij volmacht krijg je de bevoegdheid om namens een rechtspersoon of natuurlijke persoon privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten. Een privaatrechtelijke rechtshandeling is bijvoorbeeld het aangaan, wijzigen of beëindigen van een overeenkomst , dus ook een arbeidsovereenkomst .
 

Verschil volmacht en delegatie

Bij volmacht krijgt een functionaris de bevoegdheid om namens de organisatie beslissingen te nemen en te tekenen. Bij delegatie krijgt een functionaris de bevoegdheid om in eigen naam besluiten te nemen. Bij delegatie wordt de bevoegdheid mét alle verantwoordelijkheden overgedragen, bij volmacht is dat in beperkte mate het geval. Delegatie kan alleen als een wet dat toestaat. Zo staat bijvoorbeeld in de Grondwet dat een minister bevoegdheden mag delegeren aan de staatssecretaris.

Onbevoegd ondertekend

Als niet de juiste persoon bijvoorbeeld de overeenkomst of het contract heeft ondertekend, kunt u dit bespreken met uw werkgever.

Wanneer mogelijk en als daarvoor aanleiding is, zal hij de onbevoegdheid herstellen door alsnog de verantwoordelijkheid voor de beslissing te nemen. Ook kan hij het getekende document door de onbevoegde ondertekening ongelding verklaren. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u contact opnemen met het Rijksloket advies en bemiddeling arbeidszaken (RABA).
 

Wet- & regelgeving en cao

Burgerlijk Wetboek artikel 3:61