Leerwerkplek

Op een leerwerkplek doen jongeren praktische ervaring op tijdens hun opleiding. De leerling of student werkt een aantal dagen per week en gaat een aantal dagen per week naar school. Een leerwerkplek wordt ook wel leerarbeidsplaats (LAP) genoemd.

Uw organisatie kan leerwerkplekken aanbieden voor:

  • hbo-leerlingen die een duale opleiding volgen;
  • mbo-leerlingen die een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen;
  • vmbo-leerlingen die leerwerktraject volgen.

Werkplek aanbieden

Uw organisatie moet een erkend leerbedrijf zijn om leerwerkplekken voor mbo-leerlingen te kunnen aanbieden. Of dat zo is, kunt u navragen bij de stagecoördinator van uw organisatie.

  • Leerbedrijf worden? Kijk voor meer informatie op de website van SBB .
  • Vacatures voor leerwerkplekken kunt u publiceren op werkenvoornederland.nl.

Leerwerkovereenkomst

Voor de start van het traject stellen werkgever, onderwijsinstelling en leerling een leerwerkovereenkomst (mbo) of onderwijsarbeidsovereenkomst (hbo) op. Hierin staat onder meer welke werkzaamheden de leerling zal verrichten en wat de verantwoordelijkheden van de werkgever en onderwijsinstelling zijn.

Arbeidsovereenkomst en vergoeding

Hbo-duaalstudenten en mbo-BBL-studenten krijgen een tijdelijke arbeidsovereenkomst en ontvangen salaris. Deze vergoedingen zijn nog niet rijksbreed geharmoniseerd, maar meestal past de werkgever bij mbo-studenten salarisschaal 3 en 4 toe en bij hbo-studenten schaal 4 en 5. Vmbo-scholieren volgen een leerwerktraject zonder aanstelling.