Medische keuringen en tests

Een aanstellingskeuring, psychologisch onderzoek of assessment is soms onderdeel van een sollicitatieprocedure. Voor sommige functies is een aanstellingskeuring wettelijk verplicht. Ook als je in dienst bent kun je op basis van je functie worden uitgenodigd voor periodieke onderzoeken.

Aanstellingskeuring

Een aanstellingskeuring is alleen onderdeel van een sollicitatieprocedure als je voor het uitvoeren van je functie aan specifieke medische eisen moet voldoen, en/of als er sprake is van specifieke risico’s. Dit geldt bijvoorbeeld voor een penitentiair inrichtingswerker in een gevangenis, of een inspecteur gevaarlijke stoffen. Vraag na of jouw organisatie een lijst heeft van functies waarvoor een keuring verplicht is.

De aanstellingskeuring is bedoeld om de gezondheid en geschiktheid van potentiële werknemers voor deze functies te beoordelen, en om de veiligheid en gezondheid van de werknemer en anderen op de werkvloer te waarborgen.

Voor deze functies geldt ook dat de medische keuring om de zoveel tijd herhaald moet worden om de risico’s opnieuw te beoordelen (periodieke keuring).

Een aanstellingskeuring is een medische keuring en valt onder de Wet op de medische keuringen (Wmk).

Periodieke onderzoeken: PAGO en PMO

Tijdens je dienstverband kun je uitgenodigd worden voor een Periodiek Arbeidsgeneeskundig Onderzoek (PAGO). Met een PAGO wordt vastgesteld of de gezondheidsrisico’s die samenhangen met je werk daadwerkelijk effecten op je gezondheid hebben.

Aan het PAGO kan een preventief medisch onderzoek (PMO)  worden toegevoegd. Een PMO is een gezondheidscheck die jou inzicht in je gezondheid geeft. Een PMO is geen medische keuring en valt dan ook niet onder de Wmk.

Deelname aan een PAGO en PMO is altijd vrijwillig. Het PAGO en het PMO zijn persoonlijk en de informatie wordt niet gedeeld met je werkgever.

Regels voor medische keuringen

  • In de vacature moet staan dat je voor de baan medisch gekeurd moet.
  • Je mag pas gekeurd worden als je de sollicitatieprocedure hebt doorlopen en de werkgever van plan is je aan te nemen.
  • De werkgever geeft je vóór de keuring schriftelijk informatie over het doel van de keuring, en over welke vragen en onderzoeken aan bod komen.
  • Alleen een keuringsarts mag de keuring uitvoeren.
  • Tijdens de keuring stelt de arts jou vragen over je gezondheid. Dat mogen alleen vragen zijn die van belang zijn voor het doel van de keuring.
  • De arts doet geen onderzoek naar de kans op ernstige, ongeneeslijke ziektes. De arts mag je ook niet vragen of je zwanger bent.

Onderzoek en uitslag

Het onderzoek bestaat uit 2 delen: een vragenlijst over je gezondheid en een lichamelijk onderzoek. Binnen 2 weken krijg je van de keuringsarts de uitslag. De arts mag alleen met jouw toestemming medische informatie aan je werkgever doorgeven.

Ben je het niet eens met de uitslag?

Je kunt binnen 2 weken na de uitslag een herkeuring aanvragen. De kosten hiervoor betaalt je werkgever. Een andere arts doet de herkeuring.

Heb je een klacht over de keuring?

Bespreek je klacht eerst met de keurende arts en je werkgever. Kom je er samen niet uit? Dan kun je een klacht indienen bij de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA)

Zie ook

Wet op de medische keuringen (Wmk)