Fiets voor woon-werkverkeer kopen? Vanaf januari 2023 verandert de termijn van 3 naar 5 jaar

De termijn voor de werkgeversbijdrage van een nieuwe fiets gekocht vanaf 1 januari 2023 wordt verhoogd van 3 naar 5 jaar. Daarnaast kun je vanaf 1 januari 2023 eens per 3 jaar je IKB-budget inzetten voor een nieuwe batterij voor een elektrische fiets. Dit is op voorwaarde dat je de fiets minimaal de helft van je reisdagen gebruikt voor je woon-werkverkeer.

Vergoeding van je werkgever

Je hebt vanaf 1 januari 2023 1x per 5 kalenderjaren recht op een vergoeding van je werkgever voor de aanschaf van een fiets en accessoires. De vergoeding is maximaal € 500 netto en is niet afhankelijk van je arbeidsduur. 

Heb je de fiets voor 12 december 2022, 22:00 uur gedeclareerd in het P-Direktportaal? Dan geldt nog de termijn van 3 jaar.

Beëindig je zelf binnen 6 maanden na aanvraag van de vergoeding je dienstverband bij de sector Rijk? Dan betaal je de werkgeversbijdrage terug.

Je kunt aanvullend je IKB-budget inzetten

Je kunt de vergoeding van je werkgever fiscaalvriendelijk aanvullen met je IKB-budget voor de aanschaf van een duurdere fiets en/of voor een fietsverzekering. Hiervoor geldt per 1 januari 2023 ook de nieuwe termijn van 5 jaar.

Houd er rekening mee dat als je een aanvraag doet, je daar ook een bewijsstuk aan toevoegt. Dit geldt ook voor de werkgeversbijdrage en het IKB-doel batterij elektrische fiets.

IKB-doel batterij elektrische fiets

Vanaf 1 januari 2023 kun je 1x per 3 jaar je IKB-budget inzetten voor een nieuwe batterij voor de elektrische fiets. Het IKB-doel batterij elektrische fiets is maximaal € 500.