IKB en het einde van het jaar 2020

Het einde van 2020 nadert, het eerste jaar dat het Individueel Keuzebudget (IKB) is ingevoerd voor alle rijksambtenaren. Het gebruik van het IKB is niet voor iedereen altijd even duidelijk. Wanneer kan ik een wijziging doorgeven voor december 2020? En hoe zit het met bepaalde uren? Wat als ik niets doe? Antwoorden op deze vragen leest u in dit bericht.

IKB eind 2020
IKB december 2020.

Wanneer kan ik een wijziging doorgeven in december?

Het doorgeven van een wijziging is mogelijk tot en met 10 december 2020 tot 22.00 uur. U geeft uw wijziging door in het P-Direktportaal. De opdracht wordt dan nog in december 2020 uitgevoerd. 

Welke verschillende soorten uren zijn er?

Binnen het IKB zijn er verschillende uren beschikbaar:

  • IKB-gekregen uren: tot 10 december 2020 is het mogelijk om de uren te verkopen en uit te laten betalen in geld. U kunt deze uren ook opnemen.
  • IKB-gekochte uren: U kunt maximaal 187 uren (bij arbeidsduur van 36 uur) per jaar kopen van uw IKB-budget.
  • IKB-spaarverlof: alle niet opgenomen uren worden aan het einde van het jaar automatisch toegevoegd aan het spaarverlof. De uren in het IKB-spaarverlof vervallen niet en kunnen in een volgend jaar opgenomen worden. Het is niet mogelijk om deze uren tussentijds uit te laten betalen. Uitbetaling vindt alleen plaats als u uit dienst gaat.

Wat gebeurt er met mijn IKB als ik niets doe?

Als u nog niets heeft gedaan met uw IKB, dan gaan alle IKB-uren automatisch naar het spaarverlof. Het (restant) IKB-budget wordt automatisch uitbetaald in december. In 2021 ontvangt u opnieuw IKB-uren en IKB-budget.

Meer weten?

Heeft u aanvullende vragen of komt u er met de informatie op P-Direkt.nl en het rijksportaal personeel niet uit? Neem dan contact op met het contactcenter van P-Direkt via contactcenter@p-direkt.nl of 088-0200 800.

Volg ons ook op LinkedIn, Twitter en YouTube!