Instructies om mondkapjes in het OV te declareren

Rijksambtenaren die vanaf 1 juni voor hun werk met het openbaar vervoer reizen, kunnen de kosten voor een niet-medisch mondkapje declareren. Hoe u dit kunt doen en welke spelregels hiervoor gelden, leest u hieronder.

Illustratie mondkapje op in OV

Voor wie geldt de regeling?

Het uitgangspunt blijft voorlopig dat iedereen thuiswerkt. Dat kan niet altijd. Er zijn medewerkers met een cruciale functie, voor wie het noodzakelijk is om hun werk op een werklocatie te verrichten. Zo houden zij kritische processen in de lucht. De regeling geldt voor iedereen

 • met een cruciale functie en
 • daarvoor met het openbaar vervoer reist naar een werklocatie.

U kunt per maand na afloop declareren. Vanaf juli 2020 kunt u de gebruikte mondkapjes over juni 2020 declareren, vanaf augustus over juli enzovoort.

Instructies om mondkapjes in het OV te declareren

 1. Ga naar het P-Direktportaal > Financiën en Salaris >  Overige kosten
 2. Klik op declareren en vul het formulier in:
  • Vul bij ingangsdatum de datum in van de eerste dienstreis die u gemaakt heeft in de maand waarover u declareert
  • Bij declareren kiest u voor vergoeding mondkapjes OV
  • Het totaalbedrag is het bedrag van alle bonnen bij elkaar van de maand waarover u declareert. U declareert dus in één keer voor de gehele maand.
 3. Voeg alle bonnetjes toe bij aanvullende gegevens. Samen vormen de bonnetjes hetzelfde bedrag als ingevuld bij totaalbedrag

U kunt ook mondkapjes declareren die u al eerder aangeschaft heeft. Heeft u bijvoorbeeld in april mondkapjes gekocht voor reizen die u in juni gemaakt heeft? Dan kunt u deze bonnetjes ook declareren.

Welke kosten kunt u declareren?

U kunt de kosten voor wegwerpmondkapjes of herbruikbare niet-medische mondkapjes declareren. Per reis kunt u twee mondkapjes declareren: u gebruikt één mondkapje op de heenweg en één mondkapje op de terugweg. Bezoekt u op een werkdag meerdere locaties? Dan kunt u voor elke heen- en terugreis een mondkapje declareren.

Goedkeuring door manager

Uw manager is verantwoordelijk voor de check of de declaratie aan de regels voldoet en moet de declaratie goedkeuren. Voldoet de declaratie niet aan de regels? Dan kan de declaratie worden afgekeurd. Is het bedrag al uitbetaald? Dan wordt het bedrag teruggevorderd bij een volgende salarisbetaling.

Meer weten?

Meer weten over de regels van de overheid over mondkapjes in het openbaar vervoer? Kijk dan op Rijksoverheid.nl.

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter!