De voordelen van 10 jaar digitale HR bij het Rijk

P-Direkt, de shared service organisatie voor HR binnen het Rijk, bewijst dat ICT de overheid veel geld kan besparen. De uitkomsten van de Update kosten-batenanalyse uit 2014 tonen al aan dat het Rijk sinds de oprichting van P-Direkt in 2007 jaarlijks meer dan 87 miljoen euro aan kosten bespaart. En sindsdien gaat de efficiencyslag die met de oprichting is ingezet, gewoon door.

Laptop P-Direktportaal

Het succes van 10 jaar P-Direkt

P-Direkt levert sinds 2007 een efficiënte en kwalitatief hoogwaardige salaris- en personeelsadministratie aan rijksambtenaren. ICT staat hierin centraal. Met het digitale HR-portaal kunnen rijksambtenaren zelf hun personeelszaken regelen. En voor (HR-)managers zijn in het portaal tal van rapporten beschikbaar om het werk makkelijker te maken.

De voordelen van digitale HR

Voor de verschuiving naar een digitaal bedrijfsmodel is verandering van de kernprocessen van de organisatie vereist. Standaardisering en uniformering zijn hierbij sleutelbegrippen; niet makkelijk te bewerkstelligen. Maar de voordelen van digitale HR liegen er dan ook niet om: P-Direkt biedt meer kwaliteit tegen lagere kosten. Juist omdat processen zijn gestandaardiseerd en omdat alle HR-informatie op één centrale locatie is opgeslagen. De gestegen gebruikerstevredenheid is het bewijs. Scoorden we voor gebruikerstevredenheid in 2012 nog minder dan een 6, anno 2017 is de tevredenheid gestegen naar een volle 7.

Good practise

Niet voor niets is P-Direkt al jaren een good practise voor buitenlandse overheden die hun HR-administratie willen centraliseren. In 2017 is P-Direkt benaderd door Bulgarije (via de Wereldbank), Vietnam en Singapore om een presentatie te geven over de ontstaansgeschiedenis en de lessons learned.

P-Direkt heeft afgelopen 10 jaar de versnipperde HR-omgeving van de ministeries veranderd in een zeer succesvolle en centrale SSO voor de Rijksoverheid. De besparingen en toegenomen kwaliteit zijn het bewijs.

Mijn P-Direkt, zo geregeld!

Volg ons ook op LinkedIn!