Netto salaris vanaf april iets lager

Bij de meeste werknemers (ook rijksambtenaren) wordt vanaf deze maand iets meer loonbelasting ingehouden. Daarnaast geldt voor rijksambtenaren een geringe verhoging van de pensioenpremie. Dit betekent dat het netto salaris vanaf april iets lager zal zijn.

Tarieven loonbelasting aangepast

Per 1 januari 2016 zijn de tarieven voor de loonbelasting aangepast. Die tarieven werden pas in december 2015 bekend, bij de behandeling van het belastingplan in de Eerste Kamer. Hierdoor konden de Belastingdienst, werkgevers en uitkeringsinstanties de nieuwe tarieven niet meer voor 1 januari 2016 verwerken.

Wijziging belastingtarieven

Vergeleken met vorig jaar is nog steeds sprake van een belastingverlaging, alleen is die verlaging iets minder dan eerst de bedoeling was. Het ontstane verschil over de eerste 3 maanden van 2016 wordt verspreid over de resterende maanden van het jaar verrekend.

  • Dit betekent voor uw maandsalaris met ingang van 1 april een verhoging van de loonbelasting met 0,26% vanaf € 1.750,- bruto loon per maand.
  • Voor incidentele vergoedingen, zoals uw vakantie- en eindejaarsuitkering, wordt vanaf 1 april een verhoging van de loonbelasting van 0,20 procent toegepast.

Verhoging pensioenpremie

Het ABP heeft de pensioenpremie per 1 april verhoogd met 1%. Als rijksambtenaar betaalt u hiervan 30%.

Hoeveel netto minder?

Door de verandering in de belastingtarieven en de pensioenpremie is uw netto salaris:

  • bij een bruto salaris van 1.750 euro ongeveer 1 euro lager;
  • bij een bruto salaris van 2.500 euro ongeveer 5 euro lager;
  • bij een bruto salaris van 5.000 euro ongeveer 16 euro lager;
  • bij een bruto salaris van 7.500 euro ongeveer 19 euro lager.

Meer informatie vindt u op de pagina: Wat staat er op mijn salarisstrook?