Betaald ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022

Vanaf 2 augustus 2022 gaat de nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof in. In deze nieuwe wet staat dat iedereen die in Nederland werkt recht heeft op betaald ouderschapsverlof. Het wettelijk betaald ouderschapsverlof wordt vanaf 2 augustus 2022 onderdeel van de bestaande ouderschapsregeling in de CAO Rijk.

De nieuwe wet in het kort
Als ouder heb je recht op 26 weken ouderschapsverlof die je kunt opnemen voor de 8e verjaardag van je kind. Vanaf 2 augustus 2022 krijgen beide ouders in het 1e levensjaar van het kind voor 9 weken van dit ouderschapsverlof recht op een UWV-uitkering ter hoogte van 70% van het (maximum) dagloon. Het recht op deze UWV-uitkering geldt bij adoptie en pleegzorg in het 1e jaar dat het kind in het gezin is opgenomen en nog geen 8 jaar is.

Aanvullingen op de nieuwe wet vanuit CAO Rijk
Per 2 augustus 2022 geldt de volgende afspraak voor betaald ouderschapsverlof in de CAO Rijk:

  • Je hebt recht op betaald ouderschapsverlof voor 13 van de 26 weken.
  • Je ontvangt 100% van je maandinkomen tijdens de opname van 9 weken wettelijk betaald ouderschapsverlof.
  • Voor de resterende periode betaald ouderschapsverlof ontvang je 75% van je maandinkomen. Dit kan gaan over een periode van 4 tot 13 weken. Dit hangt af van je opname van wettelijk betaald ouderschapsverlof in het 1e levensjaar van je kind of in het 1e jaar dat een kind door adoptie of pleegzorg in je gezin is opgenomen.

De nieuwe afspraak in de CAO Rijk geldt vanaf 2 augustus 2022 voor alle rijksambtenaren. Ben je voor 2 augustus 2022 al begonnen met het opnemen van betaald ouderschapsverlof? Dan geldt voor jou ook de nieuwe regeling voor het resterende betaald ouderschapsverlof dat je opneemt op of na 2 augustus 2022. Hieronder lees je per situatie wat dit voor jou betekent.

Ik wil op of na 2 augustus 2022 beginnen met ouderschapsverlof opnemen
Ben je rijksambtenaar en wil je op of na 2 augustus 2022 beginnen met het opnemen van ouderschapsverlof? Dan heb je recht op 26 weken ouderschapsverlof: 13 weken betaald en 13 weken onbetaald. De doorbetalingspercentages zijn als volgt:

  • Je ontvangt 100% van je maandinkomen over de eerste 9 weken betaald ouderschapsverlof die je opneemt voor de eerste verjaardag van je kind. Dit geldt ook in het 1e jaar dat een kind door adoptie of pleegzorg in je gezin is opgenomen.
  • Je ontvangt 75% van je maandinkomen over de resterende 4 weken betaald ouderschapsverlof die je opneemt voor de  8e verjaardag van je kind.
  • Heb je minder dan 9 weken betaald ouderschapsverlof opgenomen voor de 1e verjaardag van je kind? Dan kun je de resterende weken nog opnemen tot de 8e verjaardag van je kind tegen 75% doorbetaling van je maandinkomen. Dit geldt ook na het 1e jaar dat een kind door adoptie of pleegzorg in je gezin is opgenomen.

Ik nam voor 2 augustus 2022 al ouderschapsverlof op
Ben je tussen 1 juli 2019 en 2 augustus 2022 begonnen met het opnemen van betaald ouderschapsverlof? En is je kind nog geen jaar oud of nog geen jaar in je gezin opgenomen door adoptie of pleegzorg? Je hebt dan recht op de uitkering van het UWV. Er zijn dan 3 situaties mogelijk:

  1. Je ontvangt 100% van je maandinkomen over maximaal 9 weken van het restant aan betaald ouderschapsverlof dat je opneemt voor de 1e verjaardag van je kind of in het 1e jaar nadat je kind is opgenomen in je gezin. Dit geldt alleen als je nog minimaal eenmaal de wekelijkse arbeidsduur aan betaald ouderschapsverlof over hebt.
  2. Je ontvangt 75% van je maandinkomen tijdens het restant van je betaald ouderschapsverlof dat je opneemt nadat je 9 weken betaald ouderschapsverlof met 100% hebt opgenomen of nadat je kind 1 jaar is geworden.
  3. Je hebt geen of te weinig van je betaald ouderschapsverlof over, maar wel recht op de uitkering van het UWV. Voor de periode waarbij je alleen recht hebt op de uitkering van het UWV neem je onbetaald ouderschapsverlof op. P-Direkt kan achteraf na de 1e verjaardag van je kind de uitkering aanvragen bij het UWV. Je UWV-uitkering ontvang je van het UWV. Dit kan wel een aantal weken duren na de aanvraag door P-Direkt.

Ben je tussen 1 juli 2019 en 2 augustus 2022 begonnen met het opnemen van betaald ouderschapsverlof? En is je kind op 2 augustus ouder dan 1 jaar of al langer dan 1 jaar door adoptie of pleegzorg in je gezin opgenomen? Dan krijg je 75% van je maandinkomen tijdens het restant betaald ouderschapsverlof dat je opneemt.

Ben je tussen 1 januari 2015 en 1 juli 2019 begonnen met het opnemen van betaald ouderschapsverlof? Dan hangt het doorbetalingspercentage af van de keuze die je toen hebt gemaakt voor hoe lang je betaald ouderschapsverlof wilde opnemen.

Voor het restant van het betaald ouderschapsverlof dat je opneemt op of na 2 augustus 2022 gaat een nieuw percentage gelden. Het huidige percentage wordt naar verhouding verhoogd tot 75%. Het doorbetalingspercentage van 55% wordt verhoogd naar 75%. Heb je bijvoorbeeld een doorbetalingspercentage van 27,5%? Dan wordt dat voor het restant op 2 augustus 2022 verhoogd naar (75%/55%*27,5%=) 37,5%. 

Ik wil ouderschapsverlof aanvragen
Bespreek eerst met je manager hoeveel verlof je wil opnemen, wanneer en hoe. Doe dit uiterlijk 2 maanden voordat je het verlof wil laten ingaan. Je kunt het ouderschapsverlof laten aansluiten op je zwangerschaps- en bevallingsverlof of je geboorteverlof. Vóór 2 augustus 2022 lees je meer op P-Direkt.nl over het aanvraagproces.

Maak je al gebruik van ouderschapsverlof en wil je je vaste patroon niet aanpassen? Dan hoef je geen nieuwe aanvraag te doen via het P-Direktportaal. Vóór 2 augustus 2022 lees je meer op P-Direkt.nl over hoe de doorbetaling van je ouderschapsverlof overgaat naar de nieuwe regeling.

Let op! Werk je met SP-Expert (SPX)? Overleg dan met je roosterplanner wanneer, hoeveel en wat voor ouderschapsverlof je laat registreren. Je kunt dat niet zelf regelen in het P-Direktportaal.