Zelfmoordpreventie

Zelfmoordpreventie is een zaak van ons allemaal. Leer met de gratis online training zelfmoordgedachten bespreekbaar te maken.

Ben je bang dat een bekende of geliefde gedachten heeft over zelfmoord? Of misschien denk je er zelf weleens aan? Voor hulp: Bel 0800-0113 (gratis) of chat via www.113.nl.

Je kunt een bekende of geliefde helpen. Met de gratis online training suïcidepreventie van 113 Zelfmoordpreventie leer je in één uur signalen herkennen, erover praten en doorverwijzen naar hulp (bijvoorbeeld de huisarts, de chat van www.113.nl of het gratis nummer 0800-0113). 

Vijf mensen overlijden per dag

In Nederland overlijden elke dag vijf mensen door zelfdoding. Ongeveer 1 tot 3% van alle Nederlanders denkt serieus aan zelfmoord. Nanette Zonnenberg, hoofd communicatie van 113 Zelfmoordpreventie: “Elke zelfdoding is uniek en vaak het gevolg van een complexe stapeling van factoren. Het is een intens verdriet voor nabestaanden en raakt daarnaast gemiddeld 135 mensen. Een zelfmoord verandert het leven van naasten voorgoed. Veel mensen in de omgeving krijgen een ‘niet-pluis gevoel’ voorafgaand aan een zelfdoding. De online training leert op zo’n moment contact te maken met de ander. Mensen die zelfmoord overwegen, willen vaak niet dood, ze willen een einde aan hun lijden op dat moment. Jij en ik kunnen het verschil maken, zelfmoordpreventie is een zaak van ons allemaal.”