Overlijden

Het overlijden van een dierbare of collega is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen lijkt de wereld even stil te staan, er moet daarnaast ook veel geregeld worden. De werkgever betaalt tot en met de dag van overlijden van de werknemer het maandinkomen door. Daarna stopt de betaling van het maandinkomen.

Overlijdensuitkering

De nabestaanden van de werknemer ontvangen een overlijdensuitkering van 3 maal het maandinkomen. Dit regelt de manager van de overledene.

Had een medewerker op de dag voorafgaand aan de dag van overlijden recht op een uitkering volgens de Ziektewet, een WW-uitkering of een WIA-uitkering? Dan wordt de overlijdensuitkering berekend op basis van het maandinkomen dat de medewerker zou hebben ontvangen als die op die dag niet arbeidsongeschikt zou zijn geweest. De overlijdensuitkering vanuit de werkgever wordt verminderd met het bedrag van een overlijdensuitkering die wordt ontvangen vanuit de Ziektewet, de WIA of een arbeidsongeschiktheidspensioen van het ABP.


Een lager maandinkomen?

Is het maandinkomen van de werknemer voor een gedeelte verminderd? Dan wordt de overlijdingsuitkering gebaseerd op het oorspronkelijke, onverminderde maandinkomen. Alleen het deel waarmee het maandinkomen is verminderd, is belast.

Voorbeeld
Een werknemer heeft vanwege ziekte in het tweede ziektejaar recht op 70% van het maandinkomen. Bij overlijden is de overlijdensuitkering 3 maal het oorspronkelijke maandinkomen. De overlijdensuitkering wordt gebaseerd op het oorspronkelijke, onverminderde maandinkomen, waarvan 70% onbelast mag worden uitbetaald.

Voor wie is een overlijdensuitkering?

Alleen nabestaanden kunnen een eventuele overlijdensuitkering ontvangen. Een nabestaande en een erfgenaam worden in het taalgebruik wel eens door elkaar gehaald. In juridische context kan het om verschillende personen gaan.

In de cao staat wie tot de nabestaanden worden gerekend. Zijn er geen nabestaanden? Dan kan de uitkering of een deel daarvan eventueel gebruikt worden om de kosten van de laatste ziekte en de uitvaart te betalen, als deze niet gedekt worden door verzekeringen of de nalatenschap. Deze optie komt in de praktijk weinig voor.
Deze kosten komen doorgaans ten laste van de nalatenschap.

Dienstongeval en beroepsziekte

Is de werknemer overleden door een dienstongeval? Of heeft de werknemer door het verrichten van het werk een beroepsziekte opgelopen? Dan wordt aan de nabestaanden, die nabestaandenpensioen ontvangen, een aanvullende uitkering toegekend.

Nabestaanden krijgen een aanvullende maandelijkse overlijdensuitkering als:

De berekeningswijze van deze aanvullende maandelijkse overlijdensuitkering vindt u in bijlage 5 van de cao.

De aanvullende maandelijkse overlijdensuitkering eindigt:

  • op de dag dat de medewerker de AOW-leeftijd zou hebben bereikt of
  • als de partner van de medewerker hertrouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of een samenlevingscontract sluit.

De uitkering eindigt dan met ingang van de eerste dag van de maand na de dag van die gebeurtenis.

Vermissing

Als een ambtenaar wordt vermist en naar alle waarschijnlijkheid is overleden, bijvoorbeeld bij een vliegtuigongeluk zonder overlevenden, gelden dezelfde regels als bij een overlijden. De overlijdensdatum wordt vastgesteld door de rechter. Zie voor meer informatie het onderwerp vermissing.

Wet- & regelgeving en cao

CAO Rijk: Einde dienstverband algemeen
CAO Rijk: Uitkering nabestaanden in geval einde dienstverband door overlijden
Algemene Nabestaandenwet 
Levensloopregeling rijkspersoneel