Verlof rond zwangerschap en bevalling - situatie vóór 01-01-2020

U bent in verwachting. Of uw partner verwacht een kindje. Rond de geboorte van uw baby zijn er verschillende verlofmogelijkheden.

Per 1 januari 2020 geldt de nieuwe CAO Rijk. De inhoud van deze pagina is vanaf dan niet meer van toepassing. Op verzoek van de vakbonden kunt u deze pagina nog tot 1 januari 2021 raadplegen. Actuele informatie vindt u bij ‘Zie ook’ onderaan deze pagina.

Als u in verwachting bent, heeft u recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dat verlof neemt u op vóór en na het moment waarop u een kindje krijgt. In principe duurt het verlof 16 weken, maar de duur hangt samen met de datum van de bevalling. Moet uw pasgeboren kindje in het ziekenhuis verpleegd worden? Dan wordt het bevallingsverlof mogelijk verlengd. Zwangerschaps- en bevallingsverlof heeft geen financiële gevolgen; wel kunnen er gevolgen zijn voor de compensatie-uren. Wordt u ziek rond uw zwangerschap of bevalling, dan gelden er bijzondere regels.

Verlof bij bevalling partner

Bevalt uw partner? Dan heeft u recht op diverse soorten verlof van korte duur.

Informatie handig gebundeld

In de brochure 'Ik krijg een kind' vindt u informatie over wat u wanneer regelt als u bijvoorbeeld een kind verwacht of adopteert. Of wat u kunt regelen als u minder wilt werken om uw kind(eren) te verzorgen. Informatie handig gebundeld.

Aanvragen

Minimaal 3 weken voor de gewenste ingangsdatum van het zwangerschapsverlof vraagt u het verlof aan.

Wet- en regelgeving