Topmanagement - situatie vóór 01-01-2020

De Algemene Bestuursdienst (ABD) bestaat uit alle managers bij het Rijk in schaal 15 tot en met 19 of van het BBRA. Zij zijn eindverantwoordelijk voor mensen en middelen. De ABD is onderdeel van BZK en heeft een eigen directeur-generaal.

Per 1 januari 2020 geldt de nieuwe CAO Rijk. De inhoud van deze pagina is vanaf dan niet meer van toepassing. Op verzoek van de vakbonden kunt u deze pagina nog tot 1 januari 2021 raadplegen. Actuele informatie vindt u bij ‘Zie ook’ onderaan deze pagina.

Kwaliteit management rijksdienst

De ABD is ingesteld om de kwaliteit van het management binnen de rijksdienst te onderhouden en te verbeteren. De aandacht ligt bij de opvolging van cruciale posities binnen het Rijk, werving en selectie, loopbaanbegeleiding, coaching, intercollegiale consultatie en bemiddeling bij benoemingen van managers bij de EU.

De ABD bestaat uit de volgende onderdelen:

  • bureau ABD;
  • Topmanagementgroep;
  • ABDTOPConsult;
  • ABD-Interim;
  • ABD-Intercollegiale Consultatie;
  • ABD-kandidatenprogramma.

Zie voor meer informatie: ABD organisatieonderdelen.

Werken bij de ABD

Vervult u een functie in schaal 15 tot en met 19 en heeft u integrale eindverantwoordelijkheid voor mensen en middelen? Dan bent u automatisch lid van de ABD. Ambieert u een dergelijke functie, dan kunt u onder meer terecht op de website van de ABD. Hier vindt u alle ABD-vacatures.

De ABD streeft ernaar om bij het vervullen van ABD-vacatures kandidaten uit verschillende richtingen te werven: kandidaten buiten het Rijk, medewerkers die doorstromen binnen het Rijk en kandidaten vanuit de ABD.

Aanstelling

Als ABD-manager wordt u aangesteld door de minister van de organisatie waar u gaat werken. Hiervoor heeft een bewindspersoon toestemming nodig van de minister van BZK. Dit geldt ook als een bewindspersoon u wilt ontslaan. Beide trajecten lopen via het bureau ABD. Wordt u binnen de ABD lid van de topmanagementgroep (TMG), dan gelden speciale regels.

ABD-schouw

Bij de jaarlijkse ABD-schouw worden alle medewerkers uit het ABD-bestand bekeken op aanwezige kwaliteiten en toekomstige loopbaanmogelijkheden. De ABD-schouw geeft zo een beeld van de huidige en potentiële ABD-managers. Dit maakt een strategische planning van de selectie en ontwikkeling van (toekomstige) managers mogelijk.

Wet- en regelgeving

ARAR Artikel 4
ARAR Artikel 7
ARAR Artikel 12
ARAR Artikel 61
Circulaire: Optrekken van KB-grens, 2007
Besluit Voorselectiecommissie Topmanagementgroep ABD
Nadere regels benoemingsperiode ambtenaren Topmanagement
Vaststelling model-KB aanstelling leden Algemene Bestuursdienst