Vergoeding voor (brom)fietsers

Gaat u met de fiets of brommer naar uw werk? Dan komt u in aanmerking voor een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer.

Fietsen

U heeft recht op een hoge kilometervergoeding van 0,20 euro per kilometer (2019), als u de totale afstand tussen uw woning en uw werkplek met de fiets aflegt. De zogenaamde 'speed pedelec' wordt ook aangemerkt als fiets. U kunt een vergoeding krijgen van maximaal 400,78 euro per maand (2019) als u 5 dagen of meer per week met de fiets gaat. Bij minder dan 5 dagen geldt een evenredig lager maximumbedrag.

Fietsverklaring
Om in aanmerking te komen voor deze vergoeding maakt het niet uit of u uw werkplek doelmatig met het openbaar vervoer kunt bereiken. Wel moet u verklaren dat u de volledige afstand tussen uw woning en uw werk met de fiets aflegt. Bij slecht weer of in de winter mag u de fiets laten staan en gebruikmaken van het openbaar vervoer; uw vergoeding voor het gebruik van de fiets loopt dan gewoon door. U betaalt hiervan de kosten van het openbaar vervoer.

Gaat u met de auto in plaats van de fiets of het openbaar vervoer, dan heeft u niet langer recht op de hoge kilometervergoeding van euro 0,20 euro (2019).

Stallingskosten
U heeft geen recht op een vergoeding voor de stallingkosten van uw fiets.

Combineren met ander eigen vervoer
Maakt u afwisselend gebruik van de fiets en ander eigen vervoer? Dan kunt u een vergoeding krijgen voor de situatie dat u op sommige dagen de fiets en op andere dagen ander eigen vervoer gebruikt. Voor de dagen dat u met de fiets gaat, ontvangt u de hoge kilometervergoeding en voor de dagen waarop u gebruikmaakt van ander eigen vervoer ontvangt u de lage kilometervergoeding.

Wilt u hiervoor in aanmerking komen? Dan verklaart u schriftelijk op welk gemiddeld aantal dagen per week met de fiets wordt gereisd. Uw manager kan bepalen dat u niet vaker dan één keer per jaar een keuze mag maken voor hoeveel dagen u met de fiets wilt reizen en hoeveel dagen met ander eigen vervoer.

Let op! Als u een reiskostenvergoeding ontvangt voor het gebruik van uw (brom)fiets, dan kunt u de mobiliteitskaart niet gebruiken voor woon-werkverkeer. Als u de mobiliteitskaart gebruikt voor uw woon-werkverkeer, dan kunt u geen vaste vergoeding aanvragen voor uw (brom)fiets.

Fiets kopen via IKAP

Via de IKAP-regeling kunt u voordelig een fiets kopen die u (mede) voor woon-werkverkeer gebruikt.

Reisafstand berekenen

U kunt zelf uw reisafstand berekenen met de AND routeplanner op Rijksportaal Personeel.

Let op! Voor fietsers geldt de ‘kortste route’.

Brommer

Gaat u met de brommer van en naar uw werk? Dan heeft u ook recht op een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Het aantal kilometers wordt berekend op basis van de afstand die geldt voor fietsers (kortste route). Bij de berekening van de vergoeding wordt de kilometervergoeding voor auto’s gehanteerd.