Dienstauto - situatie vóór 01-01-2020

De bijtelling voor auto's van de zaak is per 1 januari 2017 gewijzigd. Voor auto's van de zaak met een datum van eerste toelating op de weg (DET) van op of na 1 januari 2017, geldt een bijtellingspercentage van 22. Alleen volledig elektrische auto's krijgen een extra stimulans door een bijtelling van 4 procent. Zie voor meer informatie Belastingdienst.nl.

Een dienstauto is een auto voor zakelijk gebruik die eigendom is van het Rijk of namens het Rijk is gehuurd of geleased. Ministers en staatssecretarissen hebben recht op een dienstauto met chauffeur.

Per 1 januari 2020 geldt de nieuwe CAO Rijk. De inhoud van deze pagina is vanaf dan niet meer van toepassing. Op verzoek van de vakbonden kunt u deze pagina nog tot 1 januari 2021 raadplegen. Actuele informatie vindt u bij ‘Zie ook’ onderaan deze pagina.

Vergoeding privékilometers

Heeft u een dienstauto? Dan kunt u uw dienstauto gebruiken voor privéritten, als uw werkgever daarvoor schriftelijk toestemming geeft. U betaalt uw werkgever hiervoor een vaste kilometervergoeding (0,22 euro per privékilometer).

Loonheffing en andere kosten

De Belastingdienst beschouwt het privégebruik van een dienstauto als een voordeel. Aan dit voordeel wordt een waarde toegekend waarover u loonheffing betaalt. Dit bedrag wordt ook wel de ‘bijtelling’ genoemd. Daarnaast zijn er nog andere kosten voor het privégebruik van uw dienstauto.

Wet- en regelgeving