Binnenlandse dienstreis - situatie vóór 01-01-2020

Voor binnenlandse dienstreizen krijgt u een vergoeding van uw werkgever. U kunt de reiskosten declareren. Daarnaast kunt u een vergoeding krijgen voor eventuele verblijfskosten als de dienstreis aan de voorwaarden voldoet.

Per 1 januari 2020 geldt de nieuwe CAO Rijk. De inhoud van deze pagina is vanaf dan niet meer van toepassing. Op verzoek van de vakbonden kunt u deze pagina nog tot 1 januari 2021 raadplegen. Actuele informatie vindt u bij ‘Zie ook’ onderaan deze pagina.

Dienstreis

Een dienstreis is een zakelijke reis die u maakt in opdracht van uw manager. U maakt een dienstreis naar een andere plek dan uw dagelijkse werkplek (het gebouw of terrein waar u werkt). Dit is wat anders dan woon-werkverkeer

Vergoeding reis- en verblijfkosten

Voor dienstreizen maakt u gebruik van het openbaar vervoer. Uw reiskosten worden vergoed. Daarnaast kunt u, als de dienstreis aan de voorwaarden voldoet, een vergoeding voor uw verblijfkosten (bijvoorbeeld voor een maaltijd of overnachting) krijgen.

Reizen met eigen of dienstvervoer

Als u volgens uw werkgever niet of ‘niet doelmatig’ met het openbaar vervoer kunt reizen, kunt u gebruikmaken van eigen of dienstvervoer. Voor het gebruik van uw eigen vervoersmiddel krijgt u een vergoeding per kilometer.

Mobiliteitskaart

Voor binnenlandse dienstreizen maakt u bij voorkeur gebruik van de mobiliteitskaart, de OV-chipkaart voor medewerkers van het Rijk. U heeft dan zelf geen kosten voor het openbaar vervoer, maar kunt wel eventuele verblijfkosten declareren. Heeft u geen mobiliteitskaart? Dan kunt u achteraf de kosten voor het openbaar vervoer declareren.

Let op! Als u geen mobiliteitskaart heeft, biedt uw werkgever vaak de mogelijkheid om tijdelijk een anonieme organisatiekaart te lenen. Vraag uw werkgever naar de mogelijkheden hiervoor.

Belasting over reiskostenvergoeding

U betaalt geen belasting over de vergoeding voor het gebruik van het openbaar vervoer. Uw kilometervergoeding voor eigen vervoer wordt (boven een bepaald bedrag) wel belast.

Wet- en regelgeving

ARAR Artikel 68
Reisbesluit binnenland
Reisregeling binnenland
Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011
Wet op de loonbelasting 1964
Circulaire: Arrest Hoge Raad inz. belastbaarheid vergoeding parkeer- tol- en veergelden, 1995
Circulaire: Dienstreizenproblematiek, 2006
Circulaire: Dienstreizenproblematiek aanvulling, 2006
Circulaire: Verkeersboetes, 2008