Werkgeversbijdrage voor een nieuwe fiets

Wilt u een nieuwe fiets aanschaffen? Dan kunt u als rijksambtenaar hiervoor vanaf 1 januari 2021 een werkgeversbijdrage ontvangen. De bijdrage is maximaal € 500,00. De vergoeding kunt u besteden aan een fiets en aan bijbehorende fietsaccessoires. Een eventuele fietsverzekering kunt u niet betalen van de werkgeversbijdrage. Lees hieronder meer.

E-bike

Fiets en fietsaccessoires

U kunt de bijdrage aanvragen voor de volgende soorten fietsen:

  • een traditionele trapfiets, eventueel met versnellingen;
  • een fiets met elektrische trapondersteuning; 
  • een high speed e-bike (speed pedelec); of
  • een ander vervoermiddel met ten minste twee wielen dat met spierkracht via pedalen wordt aangedreven, eventueel met versnellingen (zoals een ligfiets). 

De werkgeversbijdrage kunt u ook besteden aan fietsaccessoires. Dat zijn alle accessoires die gekoppeld zijn aan de fiets of wordt gebruikt tijdens het fietsen. Denk aan een slot, fietscomputer, tassenhouder of regenpak.

U kunt aanvullend ook IKB-budget inzetten

Kiest u voor een fiets met accessoires die duurder is dan 500,00 euro? Dan kunt u voor het resterende bedrag aanvullend uw IKB-budget inzetten tot een maximum van 1.500,00 euro. Dit was voorheen 750,00 euro. Dit kunt u een keer per 3 kalenderjaren doen en levert u fiscaal voordeel op.

Werkgeversbijdrage niet gebruiken voor fietsverzekering

Wilt u bij uw fiets ook een fietsverzekering afsluiten? Dan kunt u hiervoor uw IKB-budget inzetten. De werkgeversbijdrage voor de fiets kunt u niet gebruiken voor een fietsverzekering. De fietsverzekering zet u op hetzelfde moment in als de fiets. Hiervoor geldt geen maximum bedrag.

Voor fietsen die op of na 1 januari 2021 worden aangeschaft

De bijdrage geldt voor een fiets die u op of na 1 januari 2021 aanschaft. Uw arbeidsduur maakt voor deze regeling niet uit. U kunt de vergoeding één keer per 3 kalenderjaren aanvragen.

Gaat u vrijwillig binnen zes maanden uit dienst?

Gaat u binnen een half jaar nadat u gebruik heeft gemaakt van de werkgeversbijdrage vrijwillig uit dienst? Dan moet u de werkgeversbijdrage terugbetalen. Gaat u met pensioen? Dan betaalt u de werkgeversbijdrage niet terug.

Meer weten?

Lees meer informatie over IKB-budget op het rijksportaal onder het tabblad ‘personeel’.

Volg ons ook op LinkedIn, Twitter en ons YouTube-kanaal!